bachfestival dordrecht.nl
2010-05-26
Bach Festival presenteert klassiek én vernieuwend programma

Eerste editie festival van 17 t/m 26 september 2010 in historische binnenstad Dordrecht.

Het programma van het Bach Festival Dordrecht is 26 mei j.l. bekendgemaakt en de kaartverkoop is gestart. Het festival, in september in de binnenstad van Dordrecht, richt zich op de muziek van Johann Sebastian Bach en biedt zowel klassieke concerten als hedendaagse muziek. Artiesten van wereldfaam brengen werken van Bach voor klavecimbel, orgel, viool en gamba, en kamermuziek en cantates. Ook stelt het festival de vraag naar de betekenis van Bach in de 21ste eeuw; antwoorden klinken in het werk van musici die door Bach zijn geďnspireerd, in muziektheater, jazz, rap, wereldmuziek en in street dance. Er zijn meer dan 120 optredens in kerken, zalen, salons en op straat, waarvan vele gratis toegankelijk zijn.

Bach Puur

De festivalorganisatie wil bezoekers de kans bieden om de muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) in zijn volle reikwijdte te beleven. Het programma biedt daarom naast klassieke muziek ook muziek van vandaag, experimenten en verrassingen. De programmalijnen Bach Puur en Bach Anders gidsen de bezoeker door het rijke aanbod. Onder de noemer Bach Puur brengen grote namen uit de historische uitvoeringspraktijk de klassieke Bach, puur en historisch. Een ruime greep uit Bachs oeuvre wordt ten gehore gebracht door onder meer het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir met Ton Koopman, de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, Ensemble Schönbrunn, Gustav Leonhardt, Kenneth Weiss en Barthold Kuijken. Voorlopers en nazaten zullen worden belicht in concerten door Liuwe Tamminga, Ludger Lohmann, Camerata Trajectina en het Gesualdo Consort Amsterdam. Violiste Lisa Jacobs en Les Percussions Claviers de Lyon treden op in het feestelijke openingsconcert.

Bach Anders

De muziek van Bach is nog altijd springlevend; muzikanten, componisten en improvisatoren brengen Bach ten gehore, bewerken de muziek, en plaatsen haar in een nieuwe context. Vooral in de programmalijn Bach Anders wordt gezocht naar de betekenis van Bachs muziek voor de 21ste eeuw. De pianisten Ivo Janssen, Geoffrey Douglas Madge en Thomas Beijer slaan een brug naar latere tijden. Calefax Rietkwintet laat horen hoe Hindemith en Sjostakovitsj Bachs voorbeeld volgden. Het Dick de Graaf Kwartet brengt jazz waar Bach aan ten grondslag ligt. Bach klinkt ook op marimba, accordeon en instrumenten uit de wereldmuziek, zoals de Japanse sho (een klein mondorgel), de Zweedse nyckelharpa en de mediterrane qanun. Een jongleur gaat de dialoog aan met Bachs noten en ook rappers en street dancers laten zich er door inspireren.

De festivalorganisatie verwacht een divers publiek: jong en oud, liefhebber en leek, amateur en professional, actief en toehorend. Er is dan ook veel te doen en te beleven: er is de Internationale Orgelacademie, er zijn masterclasses voor jonge professionals en amateurmusici, er is een Cantatedag voor Dordtse koren, Bach wordt gesampled, gerapped, gebeeldhouwd en geschilderd. Verder staat er muziektheater op het programma, en zijn er films, lezingen en evenementen voor kinderen. Het complete festivalprogramma is te vinden op www.bachfestivaldordrecht.nl.

Het Bach Festival Dordrecht is een initiatief van de gemeente Dordrecht en ook door een substantiële bijdrage van die zijde mogelijk gemaakt. Daarnaast hebben meerdere fondsen en sponsoren aan de realisatie van het eerste festival bijgedragen.