Cultuur Heereveen
JULI 2011

Cultuur Heerenveen: Expo Bram van Velde | Geer van Velde

Geplaatst door redactie op 07/11, 08:00 uur.
In Museum Belvédère wordt vrijdagmiddag 12 november om 17.00 uur de tentoonstelling Bram 
van Velde Geer van Velde geopend. Bram van Velde, zonder titel (1947- 48), collectie van Toledo

In Museum Belvédère wordt vrijdagmiddag 12 november om 17.00 uur de tentoonstelling Bram van Velde Geer van Velde geopend. Bram van Velde, zonder titel (1947- 48), collectie van Toledo

HEERENVEEN - In Museum Belvédère wordt vrijdagmiddag 12 november om 17.00 uur de tentoonstelling Bram van Velde Geer van Velde geopend. De expositie is tot en met 13 februari te zien. De opening zal worden verricht door beeldend kunstenaar Piet Moget. Hij heeft beide kunstenaars gekend en vooral met Geer van Velde een vriendschappelijke relatie onderhouden.

De in Nederland geboren Bram van Velde (1895-1981) en Geer van Velde (1898-1977) vestigen zich respectievelijk in 1924 en 1926 in Parijs. Aanvankelijk trekken ze gezamenlijk op om na verloop van tijd ieder een eigen artistieke weg te kiezen die hen in de jaren vijftig uiteindelijkbrengt tot bijna volledig tegengestelde werkwijzen.

Geer concentreert zich sterk op de effecten van licht en op afgewogen ordening van vormen en vlakken. Bram daarentegen richt zich naar binnen en diept beelden op die van doen hebben met verborgen liggende existentiële sentimenten en angsten. Waar de een greep probeert te krijgen op een troostrijke waarheid die achter de dingen schuil gaat, ontbreekt bij de ander elk houvast en iedere troost, en ligt de waarheid alleen nog besloten in de zinloze handelingen van het schilderen zelf.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling en de begeleidende catalogus ligt erin de gezamenlijke en afzonderlijke wegen van Bram van Velde en Geer van Velde te volgen en karakteristieke werken uit hun afzonderlijke oeuvres te tonen, als schilderkunstig complementair.

  In de catalogus is een omvangrijke inleiding van Erik Slagter opgenomen, die eerder over beide kunstenaars publiceerde en geldt als een van de grote Nederlandse kenners van het werk van de gebroeders Van Velde.

De auteur geeft ook een lezing over Bram van Velde en Geer van Velde. De kunsthistoricus publiceerde over moderne literatuur en beeldende kunst in diverse bladen en literaire tijdschriften. Ook schreef hij teksten voor monografische uitgaven over onder meer Corneille, Karel Appel, Lucebert, Kees van Bohemen, Armando, Gerrit Benner en Lucassen.

  Tijdens zijn kunsthistorische studie was hij al gefascineerd door de schilderende broers Van Velde en wijdde langdurig onderzoek aan hun leven en werk. In de lezing zal hij zijn bevindingen uiteen zetten en aansluitend een rondleiding verzorgen langs de tentoongestelde werken in de expositiezaal.

Datum: dinsdag 7 december. Aanvangstijd: 17.30 uur. Zaal open om 17.00 uur.

Aanmelden bij Museum Belvédère, 0513-644999 of info@museumbelvedere.nl o.v.v. naam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer.