Nederlands

PRESS RELEASE
Turing Foundation launches Turing Art Award

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 15 december 2008 - De Turing Foundation lanceert deze maand de Turing Toekenning, een donatie van 450.000 euro die elke twee jaar zal worden uitgereikt aan één tentoonstelling. De Turing Foundation wil met dit bedrag in een vroeg stadium de beslissende bijdrage kunnen leveren aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van de beeldende kunst, die zonder deze bijdrage niet tot stand zou komen.

De Turing Foundation heeft als doelstelling om meer mensen te laten genieten van beeldende kunst in Nederlandse musea. De Turing Foundation wil Nederlandse musea hun ambitieniveau helpen verhogen en het mogelijk maken tentoonstellingen te organiseren met kunstwerken die anders alleen in buitenlandse musea te zien zijn. Alle Nederlandse musea kunnen meedingen naar de Turing Toekenning, die op 25 mei 2009 voor het eerst zal worden uitgereikt.

De Turing Toekenning is uitsluitend bestemd voor tentoonstellingen over oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst. De tentoonstelling moet minimaal drie maanden in Nederland te zien zijn en dient aantoonbaar samen te hangen met de collectie van het museum. De voorkeur gaat uit naar tentoonstellingen met belangrijke buitenlandse bruiklenen die in samenwerking met buitenlandse musea worden geproduceerd. De toekenning is telkens bedoeld voor het maken van één tentoonstelling, die overigens wel in meerdere Nederlandse musea te zien mag zijn. Meer informatie over de toekenning is te vinden op de website van de Turing Foundation, www.turingfoundation.org.

Voorbeelden van exposities die de Turing Foundation al eerder substantieel steunde zijn: Vroege Hollanders, Schilders uit de late Middeleeuwen in Museum Boijmans Van Beuningen, Terug naar Zeeland in het Zeeuws Museum en Paris Central in het CoBrA Museum. Vanaf 1 oktober dit jaar rijdt in Rotterdam de eerste Turingbus, die alle schoolkinderen in de regio Rotterdam minimaal een keer tijdens hun schoolcarrière gratis naar Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum brengt.

Over de Turing Foundation

Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van navigatiebedrijf TomTom de Turing Foundation op en doneerden 100 miljoen euro aan deze stichting. De schenking stelt de stichting in staat elk jaar circa 5 miljoen euro bij te dragen aan projecten op het gebied van leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in ontwikkelingslanden, en aan kunst (poëzie, klassieke muziek en musea) in Nederland.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top