Nederlands

PRESS RELEASE
Sixteen museums submit for the first Turing Art Award

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 7 april 2009 - De Turing Foundation heeft in totaal zestien inzendingen voor de Turing Toekenning ontvangen. De Turing Toekenning is een donatie van 450.000 euro, die elke twee jaar wordt uitgereikt aan één tentoonstellingplan van een Nederlands museum. Alle Nederlandse musea konden meedingen naar de Turing Toekenning, die op 25 mei 2009 tijdens een feestelijk diner voor het eerst zal worden uitgereikt.

De Turing Foundation wil meer mensen in Nederland laten genieten van beeldende kunst, en tentoonstellingen helpen organiseren met kunstwerken die normaal alleen in buitenlandse musea te zien zijn. De Turing Toekenning kan in een vroeg stadium een beslissende bijdrage leveren aan een uitzonderlijke tentoonstelling, die zonder deze bijdrage niet tot stand zou komen. Met de Turing Toekenning wil de Turing Foundation Nederlandse musea helpen om hun ambitieniveau te verhogen.

De Nederlandse musea met een focus op de beeldende kunst ontvingen in december 2008 een oproep om een project in te dienen. Ook via de eigen website en die van de Nederlandse Museum Vereniging is een oproep geplaatst. De belangstelling uit de museumwereld was direct overweldigend, in Nederland is er geen vergelijkbaar initiatief van een dergelijke omvang van een particulier vermogensfonds.

Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Moderne Kunst aan de Vrije Universiteit en Jan Piet Filedt Kok, emeritus hoogleraar Atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur collecties van het Rijksmuseum adviseren het bestuur van de Turing Foundation over welk tentoonstellingsplan de Turing Toekenning het meest verdient. Om in aanmerking te komen moet de tentoonstelling minimaal drie maanden in Nederland te zien zijn en aantoonbaar samenhangen met de collectie van het museum.

Over de Turing Foundation

Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van navigatiebedrijf TomTom de Turing Foundation op en doneerden 100 miljoen euro aan deze stichting. De schenking stelt de stichting in staat elk jaar circa 5 miljoen euro bij te dragen aan projecten op het gebied van leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in ontwikkelingslanden, en aan kunst (poëzie, klassieke muziek en schilderkunst) in Nederland.

Meer informatie over de Turing Toekenning is te vinden op www.turingfoundation.org/toekenning_uk.html


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top