Nederlands

PRESS RELEASE
The Turing National Poetry Competition: New large prize for the best poem

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 21 april 2009 - Vandaag lanceert Gerrit Komrij, in boekhandel Scheltema te Amsterdam, de Turing Gedichtenwedstrijd, de eerste nationale poŽzieprijs die iedereen kan winnen. De prijs voor het beste gedicht bedraagt tienduizend euro en de winnaar maakt kans op publicatie door uitgeverij Augustus.

De Turing Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de PoŽzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation.

  

Waarom een Turing Gedichtenwedstrijd?
De PoŽzieclub en de Turing Foundation willen dat er in Nederland meer mensen gaan genieten van poŽzie. Door zowel professionele- als amateur dichters een nieuw podium te bieden, hopen zij de totale belangstelling voor poŽzie te vergroten. Het concept is afkomstig uit Engeland, waar jarenlang met succes door soortgelijke wedstrijden aandacht voor poŽzie, bekende dichters en nieuwe dichttalenten is gerealiseerd.

Hoe werkt de Turing Gedichtenwedstrijd?
De wedstrijd is gebaseerd op een simpele formule: iedereen van zestien jaar of ouder mag zoveel gedichten insturen als hij of zij wil. Inzenden is alleen mogelijk via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl. Per gedicht wordt drie euro administratiekosten in rekening gebracht. Alle dichters blijven in het hele beoordelingsproces anoniem. Zo wordt ieder gedicht uitsluitend op kwaliteit beoordeeld en heeft iedereen dezelfde kans om te winnen. Uit alle inzendingen wordt een longlist van honderd gedichten samengesteld. De jury, voorgezeten door Gerrit Komrij, kiest de winnaars.

Jury en ambassadeur
De jury bestaat uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink en dichter Vrouwkje Tuinman.

Gerrit Komrij
Gerrit Komrij
Sanneke van Hassel
Sanneke van Hassel
Giel Beelen
Giel Beelen
Vrouwkje Tuinman
Vrouwkje Tuinman
Alexander Ribbink
Alexander Ribbink

Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Ramsey Nasr
Ramsey Nasr
Prijzen
De prijzen voor de eerste twintig gedichten bedragen gezamenlijk meer dan dertienduizend euro. De honderd gedichten van de longlist worden gepubliceerd in een speciale bloemlezing. Auteurs van de eerste tien gedichten worden uitgenodigd door uitgeverij Augustus om een manuscript in te dienen, dat in overweging zal worden genomen voor publicatie. Iedere deelnemer ontvangt een reactie op het ingezonden gedicht. De sluitingsdatum is 1 november 2009. Meer informatie over de wedstrijd is beschikbaar via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.


Over Gerrit Komrij - ďPoŽzie is kost en inwoningĒ
Vanaf zijn debuut in 1968 is Komrij een pleitbezorger van de poŽzie geweest. In zijn functie van Dichter des Vaderlands (2000-2004) richtte hij de PoŽzieclub op. Vervolgens begon hij een eigen poŽzietijdschrift: Awater, genoemd naar de hoofdpersoon in het gedicht van Nijhoff.

Over Ramsey Nasr - ďIn poŽzie klopt niets. Daar is alles mogelijk.Ē
Ramsey Nasr is Dichter des Vaderlands. Naast dichter en schrijver is hij ook acteur en regisseur en heeft voor zijn werk meerdere literaire en toneelprijzen gewonnen.

Over de PoŽzieclub
Opgericht in 2001, de PoŽzieclub stuurt drie keer per jaar aan meer dan 1100 leden een speciaal geselecteerde nieuw gepubliceerde dichtbundel. Het Poezieclubís poŽzietijdschrift Awater is het grootste literaire tijdschrift van Nederland. Meer informatie op www.poezieclub.nl.

Over de Turing Foundation
Pieter en FranÁoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van TomTom de Turing Foundation op, en schonken 100 miljoen euro aan deze stichting. Daaruit financiert de stichting in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland wordt gedoneerd aan klassieke muziek, schilderkunst en poŽzie, zoals bijvoorbeeld aan De Gids, de Van Oorschot poŽzie bloemlezingen reeks en de Nationale Gedichtendag.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de Turing Foundation kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top