Nederlands

PRESS RELEASE
The Turing National Poetry Competition starts second edition

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 20 april 2010 - Op 23 april start de tweede editie van de Turing Gedichtenwedstrijd tijdens de Amsterdamse Boekennacht met optredens van juryvoorzitter Gerrit Komrij, ambassadeur van de wedstrijd en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr en de winnende top 20 van editie 2009. De optredens vinden plaats vanaf 19.30 uur op het podium bij ’t Lieverdje. De Amsterdamse Boekennacht vindt plaats rondom het Spui.

De Turing Gedichtenwedstrijd is de eerste nationale poëzieprijs die iedereen kan winnen. De prijs voor het beste gedicht bedraagt tienduizend euro en de winnaar maakt kans op publicatie door uitgeverij Augustus. Inzenden kan tot 1 november 2010. De prijsuitreiking zal wederom plaatsvinden op de vooravond van Gedichtendag, op woensdag 26 januari 2011. De Turing Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation.

De Turing Gedichten Wedstrijd

Aan de eerste editie van de wedstrijd deden meer dan 6.300 dichters mee die gezamenlijk 15.688 gedichten inzonden. Tijdens de prijsuitreiking in de Stadsschouwburg Amsterdam op 27 januari 2010 is de eerste prijs van 10.000 euro gewonnen door de 47-jarige Gerwin van der Werf uit Leiden met zijn gedicht ‘Misbruik’. De tweede prijs van 2.000 euro was voor René Guljé uit Utrecht met zijn gedicht ‘Mirandabad 1954’. Dennis Gaens uit Ooij heeft de derde prijs van 500 euro ontvangen voor zijn gedicht ‘Let them eat cake’. De gedichten roepen volgens de Jury ‘met onsentimentele woorden een nachtmerrie op, waarin iemand probeert op ongewone manieren de waanzin te smoren en waarin alle zintuigen worden aangesproken, waarna hopelijk een nieuwe morgen wacht’. De honderd beste gedichten werden door Uitgeverij Augustus gebundeld in ‘Zoals een haan een ei legt’ (ISBN 9789045703053).


Over de Turing Gedichtenwedstrijd

Jury
De jury bestaat uit onder andere Gerrit Komrij (voorzitter), cabaretičre, presentatrice en schrijfster Claudia de Breij en Turing Foundation-bestuurslid Alexander Ribbink. Alle ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld. Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Waarom een Turing Gedichtenwedstrijd?
De Poëzieclub en de Turing Foundation willen dat er in Nederland meer mensen gaan genieten van poëzie. Het concept van de Turing Gedichtenwedstrijd is in Engeland bekend onder de naam National Poetry Competition. Het is daar sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen duizenden mensen mee. Ook met andere, soortgelijke wedstrijden wordt er aandacht voor poëzie, (on)bekende dichters en nieuwe dichttalenten gegenereerd. De Turing Foundation heeft zich voor een periode van vijf jaar verbonden aan de Nationale Gedichtenwedstrijd en doneert in totaal € 250.000 aan dit project. Meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd is te vinden op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

Over Gerrit Komrij, voorzitter van de Jury - “Poëzie is kost en inwoning”
Vanaf zijn debuut in 1968 is Komrij een pleitbezorger van de poëzie geweest. In zijn functie van Dichter des Vaderlands (2000-2004) richtte hij de Poëzieclub op. Vervolgens begon hij een eigen poëzietijdschrift: Awater, genoemd naar de geheimzinnige hoofdpersoon in het gedicht van Nijhoff.

Over de Poëzieclub
De Poëzieclub werd opgericht in 2001 en stuurt drie keer per jaar aan meer dan 1200 leden een speciaal geselecteerde, nieuw gepubliceerde dichtbundel. Awater, het poëzietijdschrift van de club, is het grootste literaire tijdschrift van Nederland. Meer informatie over de Poëzieclub is te vinden op www.poezieclub.nl.

Over de Turing Foundation
Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van TomTom de Turing Foundation op, en schonken 100 miljoen euro aan deze stichting. Uit het rendement financiert de stichting in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland wordt geld gedoneerd aan initiatieven op het gebied van klassieke muziek, beeldende kunst en poëzie, bijvoorbeeld aan literair tijdschrift De Gids, de poëzie bloemlezingenreeks van Uitgeverij Van Oorschot en de Nationale Gedichtendag.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de Turing Foundation kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top