Nederlands

PRESS RELEASE
The Turing Award: € 450.000 for an ambitious exhibitian plan

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 1 oktober 2010 - De Turing Foundation schrijft voor de tweede keer de Turing Toekenning uit, een donatie van € 450.000 die om het jaar wordt uitgereikt aan één tentoonstelling. De Turing Foundation wil met dit bedrag in een vroeg stadium de beslissende bijdrage kunnen leveren aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van beeldende kunst, die zonder deze bijdrage niet tot stand zou komen.

De Turing Foundation heeft als doelstelling om meer mensen te laten genieten van beeldende kunst in Nederlandse musea. De Turing Foundation wil Nederlandse musea hun ambitieniveau helpen verhogen en het mogelijk maken tentoonstellingen te organiseren met kunstwerken die anders alleen in buitenlandse musea te zien zijn. Voorbeelden van exposities die de Turing Foundation uit haar reguliere kunstbudget substantieel steunde zijn: De Grote Ogen van Kees van Dongen (Museum Boijmans van Beuningen), Louise Bourgeois/Hans Bellmer (Gemeente Museum Den Haag) en Matisse tot Malevich (de komst van het schilderij De Dans van Matisse naar de Hermitage Amsterdam).

Alle Nederlandse musea kunnen meedingen naar de Turing Toekenning, die in mei 2011 in het Stedelijk Museum in Amsterdam voor de tweede keer zal worden uitgereikt. In 2009 werd de eerste Turing Toekenning door Job Cohen overhandigd aan het Stedelijk Museum voor het project Mike Kelley, a Retrospective 1973 - 2010, de geplande heropeningsexpositie van dit museum.

Job Cohen rijkt de allereerste Turing Toekenning uit aan het Stedelijk Museum Amsterdam
Job Cohen rijkt de allereerste Turing Toekenning uit aan het Stedelijk Museum Amsterdam

De Turing Toekenning is uitsluitend bestemd voor tentoonstellingen over oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst. De tentoonstelling moet minimaal drie maanden in Nederland te zien zijn en dient aantoonbaar samen te hangen met de collectie van het museum. De voorkeur gaat uit naar tentoonstellingen met belangrijke buitenlandse bruiklenen die in samenwerking met buitenlandse musea worden geproduceerd. De toekenning is telkens bedoeld voor het maken van één tentoonstelling, die overigens wel in meerdere Nederlandse musea te zien mag zijn. Meer informatie over de toekenning is te vinden op de website van de Turing Foundation, www.turingfoundation.org.

Net als bij de vorige editie zullen Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Moderne Kunst aan de Vrije Universiteit en Jan Piet Filedt Kok, emeritus hoogleraar Atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur collecties van het Rijksmuseum het Bestuur van de Turing Foundation adviseren bij Turing Toekenning.

Over de Turing Foundation
Pieter en Françoise Geelen doneerden in 2006 de opbrengst van de beursgang van navigatiebedrijf TomTom (€ 100 miljoen) aan de door hen opgerichte Turing Foundation. De stichting draagt per jaar zo’n € 5 miljoen bij aan leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in ontwikkelingslanden en kunst (musea, poëzie en klassieke muziek) in Nederland.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Voor meer informatie over de Turing Foundation kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top