Nederlands

PRESS RELEASE
Almost 10,000 poems Turing National Poetry Competition 2010

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 15 november 2010 - De tweede editie van de Turing Gedichten Wedstrijd is ook weer een groot succes. Dit jaar werden 9869 gedichten ingezonden door bijna 2300 deelnemers. Nieuw in deze editie is de aanvullende jurering door de redactie van poëzietijdschrift Awater, die alle gedichten die door gaan naar de tweede ronde van een persoonlijke beoordeling zullen voorzien.

De uitreiking van de Turing Gedichten Prijs zal ook dit jaar weer op de vooravond van Gedichtendag 2011 plaats vinden. In de jury zitten, naast voorzitter Gerrit Komrij, Huub van der Lubbe, Claudia de Breij, Alexander Ribbink en Esther Jansma. Uitgeverij Augustus zal wederom een uitgave met de 100 beste gedichten van de wedstrijd verzorgen. In het radio programma ‘Het oog op morgen’ zullen voorafgaande aan de wedstrijd 20 gedichten worden voorgedragen en besproken.

De coördinatie is dit jaar in handen van Marieke Böggeman van Contrast evenementen (06 - 245 433 22). Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact op nemen met Ondergetekende of Milou Halbesma van de Turing Foundation (020 - 5200010)

Met vriendelijke groet,

Namens de Poëzieclub,

Chris ten Kate
bestuurslid

Turing Gedichtenwedstrijd

Waarom een Turing Gedichtenwedstrijd?

De Poëzieclub en de Turing Foundation willen dat er in Nederland meer mensen gaan genieten van poëzie. Door zowel professionele- als amateur dichters een nieuw podium te bieden, hopen zij de totale belangstelling voor poëzie te vergroten. Het concept is afkomstig uit Engeland, waar jarenlang met succes door soortgelijke wedstrijden aandacht voor poëzie, bekende dichters en nieuwe dichttalenten is gerealiseerd.

Hoe werkt de Turing Gedichtenwedstrijd?

De wedstrijd is gebaseerd op een simpele formule: iedereen van zestien jaar of ouder mag zoveel gedichten insturen als hij of zij wil. Inzenden is alleen mogelijk via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl. Per gedicht wordt drie euro administratiekosten in rekening gebracht. Alle dichters blijven in het hele beoordelingsproces anoniem. Zo wordt ieder gedicht uitsluitend op kwaliteit beoordeeld en heeft iedereen dezelfde kans om te winnen. Uit alle inzendingen wordt een longlist van honderd gedichten samengesteld. De jury, voorgezeten door Gerrit Komrij, kiest de winnaars.

Jury en ambassadeur

De jury, net als vorig jaar bestaande uit juryvoorzitter Gerrit Komrij en jurylid en Turing Foundation-bestuurslid Alexander Ribbink, wordt dit jaar door enkele nieuwe namen versterkt.

De nieuwe juryleden in 2010 zijn cabaratière, presentatrice en schrijfster Claudia de Breij, dichteres Esther Jansma en dichter/zanger Huub van der Lubbe. Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, blijft ambassadeur van de wedstrijd.

Prijzen

De prijzen voor de eerste twintig gedichten bedragen gezamenlijk meer dan dertienduizend euro. De honderd gedichten van de longlist worden gepubliceerd in een speciale bloemlezing. Auteurs van de eerste tien gedichten worden uitgenodigd door uitgeverij Augustus om een manuscript in te dienen, dat in overweging zal worden genomen voor publicatie. Iedere deelnemer ontvangt een reactie op het ingezonden gedicht. De sluitingsdatum was 1 november 2010. Meer informatie over de wedstrijd is beschikbaar via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

Over Gerrit Komrij - “Poëzie is kost en inwoning”

Vanaf zijn debuut in 1968 is Komrij een pleitbezorger van de poëzie geweest. In zijn functie van Dichter des Vaderlands (2000-2004) richtte hij de Poëzieclub op. Vervolgens begon hij een eigen poëzietijdschrift: Awater, genoemd naar de geheimzinnige hoofdpersoon in het gedicht van Nijhoff.

Over Ramsey Nasr - “In poëzie klopt niets. Daar is alles mogelijk.”

Ramsey Nasr is Dichter des Vaderlands. Naast dichter en schrijver is hij ook acteur en regisseur en heeft voor zijn werk meerdere literaire en toneelprijzen gewonnen.

Over de Poëzieclub

Opgericht in 2001, de Poëzieclub stuurt drie keer per jaar aan meer dan 1100 leden een speciaal geselecteerde nieuw gepubliceerde dichtbundel. Het Poezieclub’s poëzietijdschrift Awater is het grootste literaire tijdschrift van Nederland. Meer informatie op www.poezieclub.nl.

Over de Turing Foundation

Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van TomTom de Turing Foundation op, en schonken 100 miljoen euro aan deze stichting. Uit het rendement financiert de stichting in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland wordt gedoneerd aan klassieke muziek, schilderkunst en poëzie, zoals bijvoorbeeld aan De Gids, de Van Oorschot poëzie bloemlezingen reeks en de Nationale Gedichtendag.


Noot voor de redactie - Niet voor publicatie

Een foto is na afloop vrij beschikbaar via www.presslink.nl/TuringNationaleGedichtenWedstrijd.

Voor meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd en Poëzieclub kunt u contact opnemen met:

Marieke Böggeman van Contrast evenementen (06 - 245 433 22) Voor meer informatie over de Turing Foundation kunt u contact opnemen met:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top