Nederlands

PRESS RELEASE
The Third Edition of the Turing National Poetry Competition

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 4 juli 2011 - Op 4 juli start de derde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. De Turing Gedichtenwedstrijd is de eerste nationale poŽzieprijs die iedereen kan winnen. Voor het eerst kunnen nu ook alle dichters van Vlaanderen meedoen.
De prijs voor het beste gedicht bedraagt tienduizend euro en de winnaar maakt kans op publicatie door uitgeverij Augustus en wordt gepubliceerd in literair tijdschrift De Gids. Dit jaar is Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr Juryvoorzitter en Gerrit Komrij de Ambassadeur.


Poster voor de derde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd

De Turing Gedichten Wedstrijd is de jaarlijks terugkerende wedstrijd voor het beste gedicht van het jaar. Deelname en beoordelingen vinden plaats op basis van anonimiteit. De jury staat dit jaar onder leiding van Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. In de jury nemen onder meer dichter Ellen Deckwitz en de Belgische zanger Mauro Pawlowski plaats. Ambassadeur van de wedstrijd is Gerrit Komrij.

Nederland en Vlaanderen De komende, derde editie van de wedstrijd wordt een zeer bijzondere: na de grote successen van de afgelopen twee jaar (respectievelijk 16.000 en 10.000 inzendingen en zeer veel aandacht in de media en enthousiasme bij het dichtende publiek), kunnen nu ook dichters uit Vlaanderen meedoen. Vanaf maandag 4 juli is het mogelijk in te schrijven via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl. De sluitingsdatum is 1 november 2011.

Prijzen De eerste prijs is een geldbedrag van 10.000 euro; de grootste prijs voor ťťn gedicht ter wereld. Ook worden de winnende drie gedichten gepubliceerd in het toonaangevende literaire tijdschrift De Gids. De 100 beste gedichten worden gebundeld door Uitgeverij Augustus, en de winnaars uit de Top 10 mogen gedichten voorleggen voor mogelijke publicatie aan Uitgeverij Augustus

Awater De redactie van poŽzietijdschrift Awater maakt een eerste selectie en bepaalt welke gedichten naar de tweede ronde gaan. De gedichten in de tweede ronde (circa de laatste 1.000) worden door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. De Awaterredactie stelt ook de Top 100 samen, waaruit de jury de prijswinnaars kiest. De top 100 wordt 15 december bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats rond Gedichtendag in de Stadschouwburg van Amsterdam.

Waarom een Turing Gedichtenwedstrijd? De PoŽzieclub en de Turing Foundation willen dat er in Nederland meer mensen gaan genieten van poŽzie. Het concept van de Turing Gedichtenwedstrijd is in Engeland bekend onder de naam National Poetry Competition. Het is daar sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen duizenden mensen mee. Ook met andere, soortgelijke wedstrijden wordt er aandacht voor poŽzie, (on)bekende dichters en nieuwe dichttalenten gegenereerd. De Turing Foundation heeft zich voor een periode van vijf jaar verbonden aan de Nationale Gedichtenwedstrijd en doneert in totaal Ä 250.000 aan dit project. Meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd is te vinden op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

Over de PoŽzieclub De PoŽzieclub werd opgericht in 2001 en stuurt drie keer per jaar aan meer dan 1200 leden een speciaal geselecteerde, nieuw gepubliceerde dichtbundel. Awater, het poŽzietijdschrift van de club, is het grootste literaire tijdschrift van Nederland. Meer informatie over de PoŽzieclub is te vinden op www.poezieclub.nl.

Over de Turing Foundation Pieter en FranÁoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van TomTom de Turing Foundation op, en schonken 100 miljoen euro aan deze stichting. Uit het rendement financiert de stichting in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland wordt geld gedoneerd aan initiatieven op het gebied van klassieke muziek, beeldende kunst en poŽzie, bijvoorbeeld aan literair tijdschrift De Gids, de poŽzie bloemlezingenreeks van Uitgeverij Van Oorschot en de Nationale Gedichtendag.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie over de Turing Foundation kunt u contact opnemen met:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top