Nederlands

PRESS RELEASE
The Flemish are the true winners of the Third National Poetry Competition

Our apologies!
The remainder of this web page has not been translated

Amsterdam, 24 januari 2012 - - Vanavond ontving de Vlaming David Troch uit Sint-Denijs-Westrem Ä 10.000 van Juryvoorzitter Ramsey Nasr, omdat zijn gedicht is uitgeroepen tot het beste gedicht van 2011. Voor de derde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd werden dit jaar in totaal 10.131 gedichten ingezonden, iets meer dan vorig jaar. Voor deze editie mochten voor het eerst ook de Vlamingen inzenden. En met succes, want niet alleen de winnaar is een Vlaming, er eindigde ook een Vlaamse dichter op de derde plaats. Het succes van de Vlamingen in de hoogste regionen van de wedstrijd is opmerkelijk, daar van de 2.227 dichters die meededen aan deze editie, slechts 314 uit Belgie kwamen. 15 Vlaamse gedichten eindigden in de Top 100. De Turing Gedichtenwedstrijd is de poŽzieprijs met de grootste geldprijs ter wereld voor ťťn gedicht en de enige wedstrijd waar alle gedichten anoniem worden beoordeeld.

"De jury heeft ervoor gekozen gedichten te nomineren die hun eigen weg lijken te hebben gevonden en die niet de stem van de dichter moeten nabootsen. Gedichten die zich veelal niet direct prijsgeven, die iets achterhouden en daarmee uitnodigen tot herlezing, bij uitstek het kenmerk van goede poŽzie. Voor de jury moest de taal centraal staan." Het winnende gedicht van de Turing Gedichtenwedstrijd trekt de lezer in al zijn beelden, zijn taal en de opgeroepen sfeer diep de zompige Hollandse klei in. Het lijkt doordesemd van een streng-calvinistisch determinisme en van boerse aardsheid. Knielen op een bed violen. Des te verrassender is het voor de jury, nu blijkt dat met dit gedicht een Vlaming wordt bekroond: 'wij waren geen jongens'.", aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.

Over de top 3

De eerste prijs van Ä 10.000 is gewonnen door David Troch uit Sint-Denijs-Westrem (BelgiŽ) met zijn gedicht 'Wij waren geen jongens'. De tweede prijs van Ä 1.500 was voor Kate Schlingemann uit het Friese Hartwerd met haar gedicht 'Bemoeizorg'. Hilde van Cauteren uit Hamme (BelgiŽ) heeft de derde prijs van Ä 1.000 ontvangen voor haar gedicht 'Carne Vale'. Voor het gedicht "Twitter - de echo's van de #eeuwigheid - " ontving Chris den Engelsman uit Houten een eervolle vermelding.

Aan de derde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden meer dan 2.227 dichters mee die gezamenlijk 10.131 gedichten inzonden. Dit jaar konden ook Vlaamse dichters meedoen. Van de 2.227 dichters die meededen, kwamen er 314 uit BelgiŽ. In totaal zonden de Vlamingen 1.365 gedichten in. De organisatie is blij met de Vlaamse inzenders, en ziet voor volgend jaar kansen om de wedstrijd ook in Vlaanderen tot een jaarlijks terugkerend 'dichtfeest' te maken, waaraan evenveel Nederlandse als Vlaamse dichters meedoen. De hoge score van de Vlamingen in deze editie zal mogelijk meer dichters uit BelgiŽ inspireren om volgend jaar ook massaal mee te gaan doen.

De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij Augustus gebundeld in 'De Toverhazelaar' (ISBN 978 90 457 0538 5). De 3 winnende gedichten zijn tevens gepubliceerd in het januari/februari nummer van het prestigieuze literaire tijdschrift De Gids.

4e t/m 20e plaats

De 4e t/m 20e plaats wordt (op alfabetische volgorde) gedeeld door Piet van den Boom (Eindhoven), Inge Boulonois (Heerhugowaard), Peter W.J. Brouwer (Velp), Hilde van Cauteren (Hamme), Maarten van Doremalen (Heereveen), Chris den Engelsman (Houten), Jacoline de Heer (Dordrecht), Tom Hofland (Utrecht), Jan Huizing (Amsterdam), Martin Aart de Jong (Leiden), Peter Knipmeijer (Zeist), Ronald van Noorden (Rotterdam), Thei Ramaekers (Roggel), Paul Roelofsen (Koedijk), Runa S. (Berchem), Lars Schotel (Utrecht) en Fred Tak (Arnhem).

Ambassadeur en jury

Gerrit Komrij, de juryvoorzitter van de voorgaande twee edities, is dit jaar de Ambassadeur van de wedstrijd. In de jury nemen dit jaar naast voorzitter Ramsey Nasr dichter Ellen Deckwitz, de Belgische performer Mauro Pawlowski, en secretaris van de Turing Foundation Alexander Ribbink zitting.

Voorselectie

De redactie van poŽzietijdschrift Awater maakte een eerste selectie en bepaalde welke gedichten doorgingen naar de tweede ronde. De gedichten in de tweede ronde, circa 1.000 in totaal, werden door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. Dit wordt door de deelnemende dichters bijzonder gewaardeerd. De Awaterredactie stelde ook de Top 100 samen, waaruit de jury de prijswinnaars koos.

Doel van de wedstrijd

De PoŽzieclub en de Turing Foundation willen dat in Nederland meer mensen gaan genieten van poŽzie. Voor de drie edities werden in totaal ruim 35.000 gedichten ingezonden. Het concept van de Turing Gedichtenwedstrijd is in Engeland bekend onder de naam National Poetry Competition. De wedstrijd is daar sinds 1978 een groot succes, waar ieder jaar duizenden mensen aan meedoen. De Turing Foundation heeft zich voor een periode van vijf jaar verbonden aan de Nationale Gedichtenwedstrijd en doneert in totaal Ä 250.000 aan dit project. Meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd is te vinden op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

De drie winnende gedichten:

1e prijs: David Troch uit Sint-Denijs-Westrem (B)

"Het winnende gedicht van de Turing Gedichtenwedstrijd trekt de lezer in al zijn beelden, zijn taal en de opgeroepen sfeer diep de zompige Hollandse klei in. Het lijkt doordesemd van een streng-calvinistisch determinisme en van boerse aardsheid. Knielen op een bed violen. Des te verrassender is het voor de jury, nu blijkt dat met dit gedicht een Vlaming wordt bekroond: 'wij waren geen jongens'.", aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.


wij waren geen jongens

wij hadden vaders, wij waren zonen. het volstond niet
dat wij driemaal daags spek en spinazie vraten.
de hemdsmouwen moesten omhoog,

wij moesten tonen hoe hard wij de spieren in onze bovenarmen
op konden spannen. wij zweetten als zwijnen, groeven bloederige kloven
in onze handen, wroetten in het stof waarin onze voorvaderen
al jaren liggen te liggen

en kregen het vuil amper onder onze vingernagels vandaan.
wij moesten voelen met wat wij tussen de benen geboren waren, jongens,

maar hadden niet eens een eigen kamer
waar wij voorovergebogen, met opgetrokken knieŽn
en met de neus in andere werelden zaten.

wij ondervonden aan den lijve dat doordringende boerenstank
je harder in het gezicht kan slaan dan wat vuistdikke boeken.

2e prijs: Kate Schlingemann uit Hartwerd (NL)

"Het gedicht dat de tweede prijs in de Turing Gedichtenwedstrijd verdient is bijzonder sterk, zeer geestig, en geschreven met een flair die suggereert dat er geen moeite aan te pas kwam. Wie de verzen bekijkt ziet echter meteen hoe minutieus deze zijn opgebouwd. De humor is daarnaast subtiel.", aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.

Bemoeizorg

Uw geboortedatum sprak ons aan,
net als uw burgerservicenummer
in combinatie met uw blauwe ogen
en de krullen in uw haar.
Ontwikkelt uw stoornis zich naar wens,
uw burgerlijke staat? Of indien u die niet hebt
verzon u weleens een beperking
of een virtuele geboorteplaats?

Wie bent u zonder levenslied?

Leeft u van de wind, op grote voet
of er zomaar wat op los? Wist u dat u
niemand bent die nooit het laatste lacht
of iemand anders kent?
Waar hebt u voor het laatst ontbeten,
weet u wat uw ouders doen
in de kleine uurtjes van de nacht?

Wij die alles willen weten
vragen u per ommegaande
uw persoonlijkheid
aan ons retour te mailen

p.s.

Het extra bijgesloten formulier
voor Ongewenste Gebeurtenissen
moet voorkomen dat wij u wissen.
En om calamiteiten te vermijden
heeft ons systeem al ingevuld
uw voorgenomen datum van
overlijden.

(zodat wij straks niet hoeven gissen
of u zichzelf hebt opgegeven
of wanneer u bent gestorven
of hoe u in hemelsnaam, zonder ons
in leven bent gebleven, en wij op onze beurt
u hebben kunnen missen)

3e prijs: Hilde van Cauteren uit Hamme (B)

"Om in vier kwatrijnen zo'n eenzaam, beklemmend en letterlijk onontkoombaar gedicht te schrijven, moet men van goeden huize komen. Zo'n gedicht verdient een prijs. De derde prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd", aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.

Carne Vale

Terwijl de straten volstroomden met volk
zei je: ik hoor een zacht geruis, alsof iemand
een kraantje openzet. Traag reed een wagen
voorbij, met dansende dames in rode jurken.

Terwijl blauwe mannen vrolijk zwaaiden
zei je: ik droomde dat ze mijn hart wilden
stelen, voel het nog bonken. De luidsprekers
joegen een samba door de binnenstad.

Terwijl de hemel zich vulde met snippers papier
zei je: ik krijg te weinig lucht, alsof iemand
proppen in mijn borstkas stopt. Een knalgele
wagen draaide langzaam onze hoek om.

Terwijl je longen volstroomden met vocht
zei je: neem me nog een keer vast, ze komen
me halen. Onder luid gejoel tilden de dragers
de witte prinses op haar hemelbed.

Eervolle vermelding: Chris den Engelsman

"Eťn gedicht wilde de jury per se een eervolle vermelding geven. Het is een gedicht dat radicaal een nieuw pad inslaat, dat op visionaire wijze een poging doet een poŽzie van de toekomst te creŽren. Maar wat belangrijk is: het is niet slechts geslaagd als experiment, het is ook geslaagd als gedicht. Het klopt aan alle kanten, op meerdere niveaus. In eerste instantie valt het experimentele aspect op. Het is een gedicht dat tien jaar geleden letterlijk nog niet geschreven had kunnen zijn, omdat simpelweg het gereedschap daartoe ťn de codetaal om het te begrijpen nog niet bestonden: tien jaar geleden wist niemand wat Twitter was." , aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.


Twitter - de echo's van de #eeuwigheid -
(ontdek wat zich afspeelt in de wereld van het eeuwige ogenblik in vier
tweets van 140 tekens - #twoosh -)

(Bij Lucas van Leyden's 'Drieluik met het Laatste Oordeel' 1526/ 7)

@bij het aanbreken van de #jongste dag
vormen de #naakte man en #hemelse
klaar-over een ideaalbeeld deze
#twitterquitters troosten ons RT

geen enkele #tweet brengt ons
nader tot #God maar het verlangen
van de #tweeps leidt wel tot tedere
scenario's tussen tweebie en #engel FF

@zoals tijdens de #jongste dag van Lucas
onderweg naar de #hemel vat een #engel #wellustig
en met volle hand de #billen van een #geredde LOL

kijk en hoor hoe de echo van de #eeuwigheid met
#polyfone versiering bij het aanbreken van de
#jongste dag noodt tot vele zinloze dingen IRL

top