Switch to English

Projecten in Mozambique Mozambique
Marine Megafauna Foundation

NATUUR Sustainable Seas, Inhambane Province, 2018-2021
De Marine Megafauna Foundation wil het mariene ecosysteem in het zuiden van Mozambique beter laten beheren door destructieve visserij tegen te gaan en... meer
Peace Parks Foundation

NATUUR Ontwikkeling Ponta do Ouro Partial Marine Reserve, 2015
Ter ondersteuning van de wetshandhaving in en rond het park, en van de operationele kosten, zal de Turing Foundation nog eens €110.000... meer
Peace Parks Foundation

NATUUR Lubombo Transfrontier Marine Protected Area, Mozambique/Zuid-Afrika, 2010-2012
Dankzij de Peace Parks Foundation en de financiering van de Turing Foundation is de allereerste grens­overschrijdende Marine Protected Area ter wereld opgezet... meer
Peace Parks Foundation

NATUUR Opzetten Lubombo Transfrontier Marine Protected Area, Mozambique/Zuid-Afrika, 2009-2012
De Peace Parks Foundation zet zich in voor die natuurgebieden die op grensgebieden van landen... meer
Zie ook: Bangladesh, Benin, BraziliŽ, Burkina Faso, Cambodja, D.R. Congo, EthiopiŽ, Filippijnen, Ghana, Guinťe, Guinťe Bissau, India, IndonesiŽ, Kameroen, Kenia, Liberia, Madagaskar, Mali, Mozambique, Nederland, Nepal, Niger, Papua, Papua Nieuw Guinea, Sierra Leone, Spanje, Tanzania, Togo
Zie ook landenoverzicht...
-
Projectdetails

Marine Megafauna Foundation Sustainable Seas, Inhambane Province, Mozambique, 2018-2021
De Marine Megafauna Foundation is in 2009 opgericht door twee Amerikaanse marinebiologen die al sinds 2005 actief zijn in Mozambique. De organisatie richt zich naast bescherming van onder andere mantaroggen en walvishaaien ook op onderzoek en onderwijs. In Inhambane Province, gelegen in het zuiden van Mozambique, wil de Foundation het mariene ecosysteem beter beheren door destructieve visserij tegen te gaan en bewustwording, kennis en betrokkenheid te vergroten. Vier visgemeenschappen zullen in totaal 180 km2 zeegebied lokaal beheren. 180 lokale leiders en vissers worden hierin getraind en er zal een plan worden ontwikkeld om de biodiversiteit te monitoren. Door het trainen van 90 volwassenen als ambassadeur en het geven van natuurbeschermingslessen op scholen wordt een netwerk van ambassadeurs en beschermers gecreŽerd. Daarnaast worden 100 vissersfamilies geholpen bij het vinden van alternatieve, aanvullende of duurzamere bronnen van inkomsten. Deze interventies zullen de biodiversiteit in de zee rond Inhambane verbeteren.

De Turing Foundation draagt € 100.000 bij aan dit project (waarvan € 31.000 in 2021).

Update mei 2022: In 2021 wist MMF ondanks uitdagende omstandigheden toch veel te bereiken. Zo is het eerste rifgebied vrijwillig tijdelijk gesloten en heeft het biodiversiteitsonderzoek een goede basis gelegd om te bepalen wat waar en hoe beschermd moet worden.

Sustainable Seas, Inhambane Province, Mozambique
Sustainable Seas, Inhambane Province, MozambiquePeace Parks Foundation Ontwikkeling Ponta do Ouro Partial Marine Reserve, Mozambique, 2015
De Peace Parks Foundation zet zich in voor de bescherming van natuurgebieden op grensgebieden in Zuidelijk Afrika. Op dit moment zijn er in totaal 10 Peace Parks. Het Ponta do Ouro Partial Marine Reserve werd opgezet tussen 2009 en 2013 met hulp van de Turing Foundation. Het beheerplan wordt uitgevoerd door een capabel team en de lokale bevolking is betrokken. Voordat het park echter voldoende inkomsten genereert (bijv. uit toerisme) is vervolgondersteuning nodig om het beschermwerk te consolideren.

De Turing Foundation droeg € 625.000,- bij voor het opzetten van dit natuurpark, en draagt in 2014 en 2015 € 110.000 bij aan materiaal ter ondersteuning van de wetshandhaving en operationele kosten.

Update november 2014: Data laten zien dat sinds de oprichting van het park (5 jaar geleden) het aantal bedreigde loggerheads schildpadden toeneemt en de stand van de zeer bedreigde leatherbacks (schildpadden) stabiel is. Twee All Terrain Vehicles zijn met een financiŽle meevaller aangeschaft en hebben het patrouillewerk veel effectiever gemaakt. 48 Burgerpatrouilles vonden plaats: deze lokale betrokkenheid is belangrijk en wordt gestimuleerd door het PPMR.

Update december 2015: De transportmiddelen zijn aangeschaft en hebben duidelijk een positief effect gehad op het beschermwerk. Er zijn minder benzine- en onderhoudskosten gemaakt. De parkwachters kunnen sneller acteren (bij misstanden) en een groter gebied beslaan om te patrouilleren. Dit is een blijvend effect.

Zie ook: Peace Parks Foundation: andere projecten

Ponta do Ouro Partial Marine Reserve, Mozambique
Ponta do Ouro Partial Marine Reserve, MozambiquePeace Parks Foundation Lubombo Transfrontier Marine Protected Area, Mozambique/Zuid-Afrika, 2010-2012
De Peace Parks Foundation zet zich in voor die natuurgebieden die op grensgebieden van landen liggen met als einddoel duurzame economische ontwikkeling, biodiversiteit, vrede en stabiliteit in de regio. De eindverant­woordelijkheid voor de parken blijft bij de landen zelf. Het Lubombo Tranfontier Park ligt op het grensgebied aan de kust van Mozambique en Zuid-Afrika. Het herbergt een schat aan koraalriffen, wetlands, walvissen en schildpadden en heeft daardoor een groot toeristisch potentieel.

Op 14 juli 2009 werd Lubombo, dankzij de inspanningen van de Peace Parks Foundation en de financiering van de Turing Foundation als allereerste grens­overschrijdende Marine Protected Area door de regeringen van Mozambique en Zuid-Afrika bekrachtigd. Er wordt gewerkt aan de toeristische ontwikkeling van het park. Het is zaak snel te handelen, zodat het park duurzaam en met respect voor de natuur kan worden opgezet. Het zeegebied moet bovendien beschermd worden tegen onder andere stropers en grote vistrailers. In het gebied wonen slechts 800 mensen, die in hun dagelijks levensonderhoud volledig afhankelijk zijn van de zee. Zij zullen trainingen krijgen in duurzame vismethodes, kustbewaking en toerisme.

Ponta du Ouro Partial Marine Reserve

De Turing Foundation draagt € 625.000,- bij aan het opzetten en beschermen van deze allereerste Afrikaanse 'Transfrontier Marine Protected Area'. (waarvan € 75.000,- in 2012).

Update oktober 2012: Op 17 mei 2011 (zie foto) opende Mr. Fernando Sumbana, Minister van Toerisme, officieel het hoofdkantoor van de Ponta do Ouro Marine Reserve in Mozambique, in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders waaronder gouverneur Maria Jonas. Werner Myburgh vertegenwoordigde de Peace Parks Foundation, Milou Halbesma vertegenwoordigde de Turing Foundation. Het beschermde kust- en zeegebied bestrijkt 678 vierkante kilometer.

Zie ook:
  Ponta du Ouro Partial Marine Reserve (Peace Parks Video)
      Opening of Marine Reserveís headquarters, Mozambique (Peace Parks)
      Peace Parks Foundation: andere projecten

17 mei 2011: Officiele opening van het nieuwe hoofdkantoor in Mozambique, gefinancierd door de Turing Foundation, met o.a. (vlnr) Milou Halbesma (Turing), Mr. Fernando Sumbana (Minister van Toerisme), gouverneur Maria Jonas, Werner Myburgh (CEO Peace Parks) en Miguel Gonsalvez (manager van het zeepark).
17 mei 2011: Officiele opening van het nieuwe hoofdkantoor in Mozambique, gefinancierd door de Turing Foundation, met o.a. (vlnr) Milou Halbesma (Turing), Mr. Fernando Sumbana (Minister van Toerisme), gouverneur Maria Jonas, Werner Myburgh (CEO Peace Parks) en Miguel Gonsalvez (manager van het zeepark).Peace Parks Foundation Opzetten Lubombo Transfrontier Marine Protected Area, Mozambique/Zuid-Afrika, 2009-2012
De Peace Parks Foundation zet zich in voor die natuurgebieden die op grensgebieden van landen liggen met als einddoel duurzame economische ontwikkeling, biodiversiteit, vrede en stabiliteit in de regio. De eindverant­woordelijkheid voor de parken blijft bij de landen zelf.

Het Lubombo Tranfontier Park ligt op het grensgebied aan de kust van Mozambique en Zuid-Afrika. Het herbergt een schat aan koraalriffen, wetlands, walvissen en schildpadden en heeft daardoor een groot toeristisch potentieel. Nu de situatie in Mozambique zich enigszins lijkt te stabiliseren, wordt toeristische ontwikkeling weer reŽel. Vooral omdat het park gelegen is tussen de hoofdstad Maputo van Mozambique en het economisch centrum Gauteng van Zuid-Afrika. Het is zaak snel te handelen, zodat het park duurzaam en met respect voor de natuur kan worden opgezet. Het zeegebied moet bovendien beschermd worden tegen onder andere stropers en grote vistrailers.

In het gebied wonen slechts 800 mensen, die in hun dagelijks levensonderhoud volledig afhankelijk zijn van de zee. Zij zullen trainingen krijgen in duurzame vismethodes, kustbewaking en toerisme.

De Turing Foundation draagt de komende vier jaren € 625.000,- bij aan het opzetten en beschermen van deze allereerste Afrikaanse 'Transfrontier Marine Protected Area'.

Update 2009: Op 14 juli 2009 is geschiedenis geschreven: de allereerste grens­overschrijdende Marine Protected Area is door de regeringen van Mozambique en Zuid-Afrika bekrachtigd. Het project krijgt vervolg in 2010-2012.

Zie ook: Peace Parks Foundation: andere projecten

The Lubombo Transfrontier Conservation and resource Area - Mozambique
The Lubombo Transfrontier Conservation and resource Area - Mozambique
top