Switch to English

PERSBERICHT
Turing Foundation schenkt twee musea 160.000

Amsterdam, 2 juli 2007 - De Turing Foundation, het vermogensfonds dat in 2006 werd opgericht door Tom Tom topman Pieter Geelen en zijn vrouw, schenkt 100.000 euro aan Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor de tentoonstelling Vroege Hollanders, schilders uit de late middeleeuwen en 60.000 euro aan het Amsterdamse Joods Historisch Museum voor de expositie Moderne Meesterwerken uit Moskou. Ook het Amsterdamse Grachtenfestival ontving vorige week een donatie van 20.000 euro in het kader van haar 10-jarige jubileum.

Op de expositie Vroege Hollanders, schilders uit de late middeleeuwen, toont Museum Boijmans Van Beuningen volgend voorjaar 60 werken uit binnen- en buitenlandse collecties, die in de afgelopen 50 jaar niet eerder samen te zien waren. Vanwege de kwetsbaarheid van de middeleeuwse panelen is dit vermoedelijk ook de laatste keer.

Het Joods Historisch Museum toont dit najaar niet eerder in Nederland getoonde werken van avant-gardistische en sociaal realistische Russisch-joodse kunstenaars uit de periode 1910-1940, afkomstig uit de Tretjakov Galerij en het Bachroesjin Theatermuseum te Moskou.

Het Grachtenfestival viert dit jaar haar 10-jarige jubileum en biedt in augustus meer dan 160 concerten en muzikale activiteiten aan op 60 uiteenlopende locaties in Amsterdam.

De Turing Foundation wil ieder jaar 1 miljoen euro schenken aan projecten op het gebied van poŽzie, klassieke muziek en schilderkunst zodat meer mensen in Nederland van kunst kunnen genieten. Voor musea geldt dat vooral die exposities over schilderkunst voor een donatie in aanmerking komen waar werken worden getoond uit toonaangevende collecties, die zelden of nooit in Nederland te zien zijn. Ook heeft de Turing Foundation een voorkeur voor projecten waarbij mensen worden bereikt die om allerlei redenen niet of nauwelijks met poŽzie, klassieke muziek of schilderkunst in aanraking komen.

Al eerder ontvingen onder meer het Frans Hals Museum, het Holland Festival, het Ricciotti Ensemble, de Week van de PoŽzie en Poetry International donaties van de Turing Foundation.

Pieter en Francoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van navigatiebedrijf Tom Tom de Turing Foundation op en doneerden 100 miljoen euro aan deze stichting. Deze schenking stelt de stichting in staat elk jaar ongeveer 5 miljoen euro bij te dragen aan leprabestrijding, onderwijs, natuurbescherming en kunst.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top