Switch to English

PERSBERICHT
Turing Foundation hoofdbegunstiger eerste grote zomertentoonstelling vernieuwd Zeeuws Museum

Amsterdam, 29 november 2007 - De Turing Foundation, het Nederlandse vermogensfonds dat onder andere mensen in Nederland wil laten genieten van kunst, wordt hoofdbegunstiger van de tentoonstelling Terug naar Zeeland in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Van 24 mei 2008 t/m 14 september 2008 toont het Zeeuws Museum in Middelburg een selectie van Zeeuwse topstukken in de tentoonstelling Terug naar Zeeland. De werken, die in deze tentoonstelling voor het eerst bijeen gebracht worden uit binnen- en buitenlandse collecties, geven inzicht in het rijke en onbekende verleden van Zeeland.

De zeldzame kunstwerken stammen uit de Gouden eeuw van Zeeland (ca. 1550 - 1650). Ze zijn gemaakt voor de rijke Zeeuwse adel en burgerij en in latere eeuwen verspreid geraakt over verzamelingen buiten Zeeland. De topstukken komen onder meer uit de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, The Gilbert Collection in Londen en het Statens Museum in Kopenhagen. Ook wordt werk getoond afkomstig van verschillende privé-verzamelingen uit binnen- en buitenland. Schilderijen van beroemde meesters zoals Jan Gossaert, Adriaen van de Venne en Balthasar van der Ast zijn onderdeel van de tentoonstelling. Ook zijn er prachtige objecten zoals zilveren schalen, een zoutvat en borduurwerk te zien.

De Turing Foundation is een nieuw vermogensfonds dat graag kleine(re) en regionale musea helpt grote ambities waar te maken. In totaal zal de Turing Foundation 65.000 euro bijdragen aan de expositie Terug naar Zeeland. De Turing Foundation werd in 2006 opgericht door Pieter Geelen en zijn vrouw uit de opbrengsten van de beursgang van TomTom. In Nederland draagt de Turing Foundation bij aan tentoonstellingen in musea, het geven van live uitvoeringen van klassieke muziek, en het publiceren van poëzie. In ontwikkelingslanden financiert de stichting projecten op het gebied van onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor beeldmateriaal en persvragen over de tentoonstelling Terug naar Zeeland kunt u contact opnemen met:

Josje Stoel
Tel. 0118 65 30 60
Email: j.stoel@zeeuwsmuseum.nl
Website: www.zeeuwsmuseum.nl
Of met de Turing Foundation:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.orgtop