Switch to English

PERSBERICHT
Turing Foundation steunt nieuwe publicatie brieven van Vincent van Gogh

Amsterdam, 28 augustus 2008 - De Turing Foundation, het fonds dat in 2006 werd opgericht door TomTom topman Pieter Geelen, doneert 200.000 euro om de publicatie van de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh mede mogelijk te maken. De publicatie verschijnt in het najaar van 2009. Het is de eerste volledige, moderne editie die de huidige stand van kennis weerspiegelt. Voor het eerst worden alle werken getoond waarnaar Van Gogh verwijst: de schilderijen en tekeningen waaraan hij zelf werkte, maar ook de kunstwerken van anderen waarover hij schreef. Zo wordt de rijke visuele wereld van Van Gogh voor iedereen toegankelijk.

Vincent van Gogh - De brieven. De volledige, geïllustreerde uitgave bevat alle 900 brieven van en aan Van Gogh, en meer dan 2.000 illustraties van kunstwerken. Naast de boekeditie verschijnt ook een Engelstalige webeditie, bedoeld voor een wetenschappelijk publiek. Beide edities zijn het resultaat van 15 jaar onderzoek door het Van Gogh museum en het Huygens Instituut (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen). Ter gelegenheid van de lancering van de beide edities organiseert het Van Gogh Museum in het najaar van 2009 de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord (Rietveldgebouw). Naast schilderijen zal op de expositie ook een grote hoeveelheid originele brieven te zien zijn, met schetsen van werken die hij onder handen had of juist had voltooid.

In Nederland wil de Turing Foundation meer mensen laten genieten van poëzie, klassieke muziek en schilderkunst in musea. De Turing Foundation wil die tentoonstellingen mogelijk maken met kunstwerken die anders alleen in buitenlandse musea of alleen in privé collecties te zien zijn, of die, zoals de brieven van Van Gogh, vanwege hun kwetsbaarheid en lichtgevoeligheid zelden of nooit worden getoond.

Over de Turing Foundation
Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van navigatiebedrijf TomTom de Turing Foundation op en doneerden 100 miljoen euro aan deze stichting. De schenking stelt de stichting in staat elk jaar ongeveer 5 miljoen euro bij te dragen aan projecten op het gebied van leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in ontwikkelingslanden, en aan kunst in Nederland.


Vincent van Gogh - De brieven. De volledige, geïllustreerde uitgave


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

Van Gogh Museum
Afdeling Voorlichting & PR
Tel. 020-570 52 92
Email: pressoffice@vangoghmuseum.nl
Website: www.vangoghmuseum.nl

top