Switch to English

PERSBERICHT
Met het Oog op Morgen vanaf 7 januari in het teken van de Turing Gedichtenwedstrijd

Amsterdam, 6 januari 2010 - Naar aanleiding van de Eerste Turing Gedichtenwedstrijd, georganiseerd door de Poëzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation, besteedt het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanaf 7 januari 2010 speciale aandacht aan de wedstrijd en de genomineerde gedichten.

Turing Gedichtenwedstrijd

Iedere dag wordt tijdens het programma één van de kans hebbende gedichten door juryvoorzitter Gerrit Komrij of ambassadeur van de wedstrijd en nu Dichters des Vaderlands, Ramsey Nasr voorgelezen. Daarnaast zullen zij het gedicht met John Jansen van Galen, de presentator van Met het Oog op Morgen, bespreken. De belangstelling voor de allereerste editie van de Turing Gedichtenwedstrijd is overweldigend gebleken. Er zijn boven alle verwachting 15.688 gedichten ingezonden door meer dan 6.300 mensen.

Op 27 januari 2010 wordt, aan de vooravond van de Nationale Gedichtendag, de top 20 en daarmee de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De hoofdprijs voor het winnende gedicht is 10.000 euro en kans op publicatie van een eigen gedichtenbundel bij uitgeverij Augustus.

Jury
De jury bestaat uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink en dichter Vrouwkje Tuinman. Alle ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld. Ramsey Nasr, nu Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de Turing Gedichtenwedstrijd. De top 100, de gedichten die ook in de bundel ‘Zoals een haan een ei legt’ worden gepubliceerd, wordt begin januari bekend gemaakt. De bundel is vanaf 27 januari te koop. De inzendingtermijn is nu gesloten, geïnteresseerden kunnen vanaf april 2010 weer gedichten inzenden via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

De Nationale Gedichtenwedstrijd heeft -net als de Poëzieclub zelf- als doel, om de totale belangstelling voor poëzie in Nederland te vergroten.

Over de Turing Foundation
Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van TomTom de Turing Foundation op, en schonken 100 miljoen euro aan deze stichting. De stichting financiert in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland wordt gedoneerd aan klassieke muziek, beeldende kunst en poëzie, zoals bijvoorbeeld aan De Gids, de Van Oorschot poëzie bloemlezingen reeks en de Nationale Gedichtendag.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top