Switch to English

PERSBERICHT
De Dans van Matisse zes weken in de Hermitage Amsterdam

Amsterdam, 31 Maart 2010 - Vanaf morgen, donderdag 1 april, is het schilderij De dans (1909-1910) van Henri Matisse opgenomen in de tentoonstelling Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage. De dans, tot en met 9 mei in de Hermitage Amsterdam te zien, is nooit eerder in Nederland tentoongesteld. Het schilderij is een van de iconen uit de kunstgeschiedenis, afkomstig uit de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Het werk wordt dan ook zelden uitgeleend. Zeer recent heeft het Ministerie van Cultuur in Moskou toestemming gegeven De dans voor zes weken in bruikleen te geven aan de Hermitage Amsterdam. Het monumentale doek van 260 x 391 centimeter vormt een belangrijke aanvulling op de tentoonstelling. Vanwege zijn vernieuwende en onconventionele opzet is het schilderij een sleutelstuk binnen het oeuvre van Matisse.


'De Dans' van Matisse"

De komst van De dans is mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. De dans is naar Nederland gebracht door KLM Royal Dutch Airlines.

Henri Matisse (1869-1954) werd zijn hele leven geïnspireerd door het thema van de dans. Hij verwerkte het in houtsnijwerk, in aquarelschetsen, in tekeningen met potlood en houtskool en zelfs op vazen. Voor hij de versie schilderde die nu naar Amsterdam komt, maakte hij een eerdere Dans (collectie MoMA, New York). Toen Sergej Sjtsjoekin dat schilderij zag, gaf hij Matisse opdracht een dergelijk doek met dezelfde imposante afmetingen te maken voor zijn Moskouse villa. De dans is de pendant van een ander schilderij, De muziek, ook in 1909 door Sjtsjoekin besteld.

De compositie van De dans is sober. Vijf naakte vrouwen draaien rond in een opzwepende dans. Hun roze lichamen steken af tegen een groen grondvlak en een blauwe hemel. Matisse koos hier voor sterke vereenvoudiging van vorm en kleur. Schaduwen ontbreken en er is vrijwel geen suggestie van ruimte meer. De figuren en de achtergrond zijn kleurvlakken geworden, die allemaal even nadrukkelijk meedoen in de voorstelling. De dans, voor die tijd zo baanbrekend en onconventioneel, is de krachtigste en meest duidelijke uiting van de gehele Franse fauvistische schilderkunst.

De Turing Foundation is snel bereid gevonden de benodigde financiering te verstrekken om de komst van De dans daadwerkelijk te kunnen realiseren. Dit goede-doelenfonds is eind 2006 door Pieter en Françoise Geelen opgericht met het vermogen dat zij verkregen dankzij de beursgang van TomTom. Sindsdien ontwikkelde deze stichting zich snel tot een belangrijke kunstfinancier.

Ter gelegenheid van de komst van De dans is een supplement bij de catalogus van 4 pagina’s gemaakt, dat los in de catalogus wordt gevoegd. Het is ook in de museumwinkel in de losse verkoop verkrijgbaar voor € 1,- (in Ned. en Eng).

Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage is tot en met 17 september te zien in de Hermitage Amsterdam. Zie ook www.hermitage.nl voor persberichten, publieksprogrammering en overige informatie.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top