Switch to English

PERSBERICHT
Gratis vervoer voor 25.000 leerlingen naar drie Amsterdamse musea

Amsterdam, 7 december 2010 - De Turing Foundation steunt de drie grote musea aan het Museumplein: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, met de Turing Museumpleinbus voor scholieren van de basisschool. Gratis, comfortabel en veilig vervoer blijkt voor scholen namelijk de belangrijkste drempelverlagende factor te zijn om met hun kinderen een museum te bezoeken. Met deze steun kunnen de drie musea de kunst van de middeleeuwen tot het heden nu nog beter toegankelijk maken voor meer basisschoolscholieren uit de gemeenten in de wijde omtrek van Amsterdam. De bus zal vanaf 2012 gaan rijden.

De eerste rit van de Turingmuseumbus, oktober 2008
De Turingmuseumbus in Rotterdam

De musea aan het Museumplein bieden ruim vijf eeuwen kunstgeschiedenis - alle iconen van de Nederlandse kunst zijn er te vinden. Het is een unieke situatie dat veel boegbeelden uit de historische canon zo geconcentreerd dicht bij elkaar liggen. De musea laten, ieder met hun eigen educatieve traditie, dit gegeven zo goed mogelijk aansluiten in lesprogramma's.

Van Gogh Museum Rijksmuseum Amsterdam Stedelijk Museum Amsterdam

De Turing Foundation, het fonds dat in 2006 werd opgericht door Pieter en Francoise Geelen met het vermogen dat zij verkregen uit de beursgang van TomTom, doneert in totaal 275.000.

De Turing Museumpleinbus zal, na een opstartfase in 2011, vanaf 2012 schoolkinderen in de randgemeenten rond Amsterdam naar de drie musea vervoeren. Daar krijgen zij een gezamenlijk programma over de hoogtepunten uit hun collecties. Met de Turing Museumpleinbus willen de drie musea in drie jaar tijd 25.000 kinderen uit de groepen 6 t/m 8 ontvangen. Voor velen zal dit een eerste kennismaking met een museum zijn.

De drie musea werkten al vaker samen in educatieve projecten, zoals de bezoeken van de Kunstkijkuren. Ook het succesvolle G.R.A.S. project voor het VMBO is door de drie musea (samen met het Amsterdams Historisch Museum) opgezet: een toen nog zeldzame op maat gemaakte programmering voor de diverse leerwegen binnen dit onderwijstype. De Turing Foundation financierde in 2008 de eerste Turing Museumbus voor Rotterdamse schoolkinderen. Deze bus is een groot succes: sindsdien zijn 15.000 kinderen gratis naar Museum Boijmans van Beuningen en het Chabot Museum vervoerd.


Noot voor de redactie: voor meer informatie: Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top