Switch to English

PERSBERICHT
14 musea dingen mee naar de tweede Turing Toekenning

Amsterdam, 28 april 2011 - De Turing Foundation heeft in totaal veertien inzendingen ontvangen voor de Turing Toekenning 2011, een donatie van 450.000 euro die elke twee jaar wordt uitgereikt aan één tentoonstellingplan van een Nederlands museum. Alle musea konden meedingen naar deze prijs, die op dinsdag 24 mei 2011 tijdens een feestelijk diner in het Stedelijk Museum wordt uitgereikt door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

In 2009 won het Stedelijk de eerste Turing Toekenning voor het project Mike Kelley, a Retrospective, de geplande heropeningsexpositie van dit museum. Daarom is het Stedelijk Museum dit jaar gastheer voor de uitreiking van de tweede Turing Toekenning.

Net als bij de vorige editie adviseren Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Moderne Kunst aan de Vrije Universiteit en Jan Piet Filedt Kok, emeritus hoogleraar Atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur collecties van het Rijksmuseum het Bestuur van de Turing Foundation bij de Turing Toekenning.

De Turing Foundation wil mensen in Nederland laten genieten van beeldende kunst, en tentoonstellingen helpen organiseren met kunstwerken die normaal alleen in buitenlandse musea te zien zijn. Sinds de oprichting in 2006, doneerde de stichting in totaal ruim 5,2 miljoen euro aan kunstprojecten in Nederland. De Turing Toekenning kan in een vroeg stadium een beslissende bijdrage leveren aan een uitzonderlijke expositie die zonder deze bijdrage niet tot stand zou komen. Met de mogelijkheid om de Turing Toekenning te bemachtigen, wil de Turing Foundation Nederlandse musea helpen om hun ambitieniveau te verhogen.

Over de Turing Toekenning

Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van navigatiebedrijf TomTom de Turing Foundation op en doneerden 100 miljoen euro aan deze stichting. De schenking stelt de stichting in staat elk jaar circa 5 miljoen euro bij te dragen aan projecten op het gebied van leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in ontwikkelingslanden, en aan kunst (poëzie, klassieke muziek en beeldende kunst) in Nederland.

Meer informatie over de Turing Toekenning is te vinden op de website van de Turing Foundation, www.turingfoundation.org


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie over de Turing Toekenning kunt u contact opnemen met: Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top