Switch to English

PERSBERICHT
Gemeente Museum Den Haag wint de Tweede Turing Toekenning

Amsterdam, 24 mei 2011 - Eberhard van der Laan reikte op 24 mei namens de Turing Foundation aan Benno Tempel, directeur van het Haags Gemeente Museum de Turing Toekenning 2011 uit. De winnende expositie heet Alexander Calder: Bewegingen in de ruimte. De Turing Toekenning is de grootste beeldende kunstprijs van Nederland, een donatie van €  450.000 die eens per twee jaar wordt uitgereikt aan één tentoonstellingplan van een Nederlands museum.

De expositie Alexander Calder: Bewegingen in de ruimte kwam dit keer als beste uit de bus. “Een inspirerend concept waarmee het Haags Gemeente Museum bovendien inspringt op een nu-of-nooit kans om het kwetsbare werk van Calder naar Nederland te halen. Het zal de Nederlandse bezoeker met trots vervullen om te zien hoe Alexander Calder prachtig werk maakte vóór zijn bezoeken aan Mondriaan's atelier, en prachtig - maar totaal ander - werk na zijn bezoeken", aldus de Jury van de Turing Toekenning.


Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag is de trotse winnaar van de €450.000 Turing Toekenning 2011, die in het Stedelijk Museum Amsterdam werd uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan. Het Haags Gemeentemueum won de prijs met de expositie Alexander Calder: Bewegingen in de ruimte.

Vier nominaties
Doel van de Turing Toekenning is om musea uit te dagen hun ‘impossible dream’ tot een goed en realiseerbaar plan uit te werken. Zo kunnen zij een uitzonderlijke expositie op het gebied van de beeldende kunst maken, met kunstwerken die anders alleen in het buitenland te zien zouden zijn.

In totaal dongen 15 kunstmusea uit heel Nederland mee. De volgende tentoonstellingsplannen werden genomineerd voor de Turing Toekenning 2011:

 • Van Oostsanen (1470-1533). De Ware Jacob - Amsterdam Museum & Stedelijk Museum Alkmaar (2013).
 • De weg naar Van Eyck - Museum Boijmans Van Beuningen (2012-2013).
 • Alexander Calder: Bewegingen in de ruimte - Haags Gemeente Museum (2012).
 • Georges Seurat en het divisionisme van Van Gogh tot Mondriaan - Kröller Müller Museum, (2014).
 • De keuze voor Alexander Calder
  Internationaal is er recent weer veel aandacht voor Calder. Ongeveer twee jaar geleden was in het Centre Pompidou een mooie en uitvoerig gedocumenteerde tentoonstelling te zien van het vroege Parijse werk van Alexander Calder. De Haagse tentoonstelling neemt als het ware een deel daaruit (maar voegt ook later werk toe) en verbindt dat met Mondriaan. Een tentoonstelling waarin hun beider werk gemixt zal worden, zal ongetwijfeld een mooie lichte en heldere visuele manifestatie zijn. Met dit concept maakt het Haags Gemeente Museum gebruik van een nu-of-nooit kans om het kwetsbare en dure werk van Calder in Nederland te tonen. Calder is sinds de jaren 1960 niet meer getoond in Nederland. Deze tentoonstelling zal hem dan ook introduceren bij een grotendeels nieuw publiek.


  "Alexander Calder - Bewegingen in de ruimte" - Gemeente Museum Den Haag

  Jury Turing Toekenning 2011
  De Jury bestaat uit het bestuur en oprichters van de Turing Foundation: Pieter en Francoise Geelen, Alexander Ribbink en Jeroen Davidson. Voor de jury werd over ieder plan een inhoudelijk commentaar geschreven door Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar Moderne Kunst aan de Vrije Universiteit en Jan Piet Filedt Kok, emeritus hoogleraar Atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur collecties van het Rijksmuseum. Uiteindelijk heeft de Jury de keuzes gemaakt.

  Over de Turing Foundation
  Pieter en Françoise Geelen richtten in 2006 de Turing Foundation op en doneerden de opbrengst van de beursgang van navigatiebedrijf TomTom aan deze nieuwe stichting. De schenking (100 miljoen euro) stelt de stichting in staat elk jaar substantieel bij te dragen aan projecten op het gebied van leprabestrijding, onderwijs en natuurbescherming in Afrika, en aan poëzie, klassieke muziek en beeldende kunst in Nederland. De Turing Foundation wil mensen in Nederland laten genieten van beeldende kunst, en tentoonstellingen helpen organiseren met kunstwerken die normaal alleen in buitenlandse musea te zien zijn. Sinds de oprichting doneerde de stichting in totaal ruim 5,2 miljoen euro aan kunstprojecten in Nederland.


  Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
  Voor meer informatie over de Turing Toekenning kunt u contact opnemen met: Stichting Turing Foundation
  Herengracht 514
  1017 CC Amsterdam
  Tel. 020-5200010

  Email: info@turingfoundation.org
  Website: www.turingfoundation.org

  top