Switch to English

PERSBERICHT
Meer dan 10.000 inzendingen voor de Derde Turing Gedichtenwedstrijd

Amsterdam, 2 november 2011 - De derde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd is zeer succesvol geëindigd met 10.131 ingezonden gedichten, 262 meer dan bij de vorige editie. De Turing Gedichtenwedstrijd is de eerste nationale poëzieprijs die iedereen kan winnen, de gedichten worden anoniem beoordeeld. Alle deelnemers maken kans op publicatie, publiciteit en de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht: € 10.000. Op dinsdag 24 januari wordt de prijswinnaar bekend gemaakt in de Amsterdamse Stadsschouwburg.


Ramsey Nasr is juryvoorzitter van de wedstrijd.

“Een gedicht wil gelezen worden. Het is een misverstand dat poëzie iets
voor een elite is, een ‘tijdverdrijf voor enk’le fijne luiden.
Vandaar het succes van deze wedstrijd’,
aldus Nasr.

Dit jaar konden ook Vlaamse dichters voor het eerst meedoen. Van de 2.227 dichters die meededen, kwamen er 314 uit België. De organisatie is blij met deze inzenders, maar ziet voor volgend jaar kansen om de wedstrijd ook in Vlaanderen tot een jaarlijks terugkerend ‘dichtfeest’ te maken. “De campagne is dit jaar vooral via internet, facebook en vrije publiciteit gevoerd, blijkbaar moeten we om de Vlamingen te overtuigen aan de slag met andere middelen”, aldus de wedstrijdorganisatie.

Turing Gedichtenwedstrijd

Erkenning en publicatie
Voor deelnemers zijn er vele kansen op erkenning en publicatie. De drie beste gedichten worden gepubliceerd in het oudste literaire tijdschrift van Nederland, De Gids. Daarnaast krijgen winnaars gastoptredens aangeboden door Literair Productiehuis Wintertuin, en worden de beste 100 gedichten gepubliceerd in een bloemlezing door uitgeverij Augustus. Al met al een aansprekend podium, waardoor onbekende dichters zich in de kijker kunnen spelen. Zo nam Gerrit Komrij in zijn Poëziekalender 2012 gedichten op van deelnemers uit eerdere edities van de wedstrijd.

Ambassadeur en jury
Gerrit Komrij, de juryvoorzitter van de voorgaande twee edities, is dit jaar de Ambassadeur van de wedstrijd. In de jury nemen dit jaar naast voorzitter Ramsey Nasr dichter Ellen Deckwitz, de Belgische performer Mauro Pawlowski, actrice Halina Reijn en secretaris van de Turing Foundation Alexander Ribbink zitting.

Voorselectie
De redactie van poëzietijdschrift Awater maakt een eerste selectie en bepaalt welke gedichten naar de tweede ronde gaan. De gedichten in de tweede ronde, 1.000 in totaal, worden door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. Dit wordt door de deelnemende dichters bijzonder gewaardeerd. De Awaterredactie stelt ook de Top 100 samen, waaruit de jury de prijswinnaars kiest. De top 100 wordt medio december 2011 bekend gemaakt.

Doel van de wedstrijd
De Poëzieclub en de Turing Foundation willen dat in Nederland meer mensen gaan genieten van poëzie. Voor de drie edities werden in totaal ruim 35.000 gedichten ingezonden. Het concept van de Turing Gedichtenwedstrijd is in Engeland bekend onder de naam National Poetry Competition. De wedstrijd is daar sinds 1978 een groot succes, waar ieder jaar duizenden mensen aan meedoen. De Turing Foundation heeft zich voor een periode van vijf jaar verbonden aan de Nationale Gedichtenwedstrijd en doneert in totaal € 250.000 aan dit project. Meer informatie over de Turing Gedichtenwedstrijd is te vinden op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top