Switch to English

OVERIGE PROJECTEN
De Turing Foundation heeft in het verleden toekenningen gedaan die niet meer onder de huidige beleidsterreinen kunnen worden gecategoriseerd, meestal omdat het beleid sinds de toekenningen verder is aangescherpt. Hieronder volgt een overzicht van deze donaties:
Egelbescherming Nederland Bijdrage Egelbescherming Nederland, 2021
De Egelbescherming Nederland bestaat sinds 1994 en is in 2015 gefuseerd met de Stichting Eekhoornopvang. De opvang staat in Huizen en wordt gerund door 82 vrijwilligers waarvan Jenny Kleve al bijna 27 jaar de drijvende en coördinerende kracht is. In 2019 ving de organisatie meer dan duizend dieren op.

De Turing Foundation steunt deze stichting in 2021 met een donatie van € 5.000.

Egelbescherming Nederland
Egelbescherming NederlandLerarenverenigingen Levende Talen Nederlands en Engels Vertaalwedstrijd 'Telescope' van Nobelprijswinnaar Louise Glück
Op 10 december 2020 ontving de Amerikaanse dichter Louise Glück (New York, 1943) de Nobelprijs voor Literatuur 2020. Zij is een van de meest vooraanstaande dichters van de VS, maar er zijn pas enkele gedichten van haar in het Nederlands vertaald. De lerarenverenigingen Levende Talen Nederlands en Engels hebben daarom een vertaalwedstrijd onder middelbare scholieren uitgeschreven. De scholieren kunnen diverse andere prijzen winnen. De beste vertalingen worden gepubliceerd, onder andere op scholieren.com.

De Turing Foundation draagt € 500 bij aan deze vertaalwedstrijd, die heeft plaatsgevonden van 1 november t/m 1 december 2020.

Update januari 2021: Naar schatting 1500 middelbare scholieren hebben zich gebogen over het gedicht 'Telescope' van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Louise Glück. De wedstrijd gaf leerlingen de mogelijkheid het plezier en de uitdaging te laten beleven van literair vertalen. De beste vertaling is van de hand van een groep leerlingen (11 t/m 17 jaar) van de Europese school in Frankfurt.

Zie ook: Meer dan 1500 leerlingen vertalen poëzie van Nobelprijswinnaar Louise Glück (Neerlandistiek)


Peace Parks Foundation Wildlife Ranger Challenge, Malawi, 2020
Op 3 oktober 2020 organiseerde Tusk Foundation de Wildlife Ranger Challenge om extra fondsen te werven voor ranger teams die ondanks wegvallende inkomsten uit toerisme door de uitbraak van COVID-19 hun belangrijke beschermwerk toch hebben voortgezet. In totaal deden wereldwijd 70 teams mee; ze renden op dezelfde dag 21 kilometer met volledige bepakking en streden op afstand tegen elkaar. Om het ranger team uit het Nyika park in Malawi, dat de Turing Foundation momenteel ondersteunt, een hart onder de riem te steken, verdubbelt de Turing Foundation hun opgehaalde bijdrage.

De Turing Foundation doneert € 800 in 2020 via Tusk Foundation aan het ranger team van Nyika Park in Malawi

Zie ook: Peace Parks Foundation: andere projecten


Stichting BIO Kinderrevalidatie Bijdrage aan Stichting Bio Kinderrevalidatie, Arnhem, 2019
Stichting Bio is in 1927 het leven geroepen door de Nederlandse bioscoopbranche. De stichting biedt een vakantieplek voor meervoudig gehandicapte kinderen, waar ze met hun gezin een betaalbare vakantie kunnen vieren in aangepaste vakantiebungalows met aanvullende toegespitste voorzieningen.

De Turing Foundation draagt in 2019 in totaal € 54.000 bij aan dit initiatief.

Stichting Bio, 2019
Stichting Bio, 2019Wildlife Justice Commission Disruptie illegale apenhandel, Indonesië, 2019
Wildlife Justice Commission (WJC) wil de illegale internationale handel in wild, hout en vis verstoren en helpt de handelsnetwerken te ontmantelen. Ze doet onderzoek, gaat undercover om bewijs te verzamelen en helpt wetshandhaving instanties hun capaciteit op te bouwen om actie te ondernemen. In oktober 2017 startte WJC het onderzoek naar de handel van apen uit Maleisië naar het Midden-Oosten. Inmiddels is er een prominente smokkelaar gearresteerd en zijn meerdere baby orang-oetangs gered. De snelle handel benadrukt de toegankelijkheid van het netwerk en de constante vraag naar orang-oetangs. WJC moet dus uiterst snel reageren om resultaten te boeken en dierenlevens te beschermen. Operatie Caesar is een van de meest uitdagende onderzoeken voor de WJC.

De Turing Foundation draagt eenmalig € 10.000 bij aan dit project in 2019.

Disruptie illegale apenhandel, Indonesië
Disruptie illegale apenhandel, IndonesiëRAVONDCNASTENAPA Red de Antilliaanse Leguaan, 2018
Stichting Ravon organiseert samen met STENAPA (St. Eustatius National Parks), het CNSI (Caribbean Netherlands Science Institute), DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) en Diergaarde Blijdorp het project "Red de Antilliaanse Leguaan".

De Turing Foundation steunt dit project met een bijdrage van € 1,000.

De Antiliaanse Leguaan is een grote hagedis die voorkomt op enkele eilanden in het Caribisch gebied maar sterk wordt bedreigd in zijn voortbestaan.
De Antiliaanse Leguaan is een grote hagedis die voorkomt op enkele eilanden in het Caribisch gebied maar sterk wordt bedreigd in zijn voortbestaan.Dwarz met een Zetje Uitgave alle muziek van 'Hamelen', 2018
Alle muziek van de gewiste televisieserie 'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' werd in 2018 uitgegeven op 6 CD's onder de naam Er is een lied dat komt en dat gaat.

De Turing Foundation steunde Stichting Dwarz met een Zetje bij de productie van de CD-box met € 1.500. Het stichtingsbeleid beperkt zich tegenwoordig uitsluitend tot live muziekuitvoeringen.
Vogelbescherming Nederland Bijdrage Birdlife Nederland, 2017
In 2017 organiseerde de Vogelbescherming Nederland de campagne 'De Grote Karekiet’.

De Turing Foundation droeg € 1,925 bij aan deze campagne.

De Grote Karekiet
De Grote KarekietASC Academy Bijzondere studie- en onderzoeksprojecten, Amsterdam, 2014
De ASC Academy helpt studenten om zichzelf te ontplooien door bij te dragen aan bijzondere studie- of onderzoeksprojecten in binnen- en buitenland.

Hoewel de Turing Foundation zich in het algemeen beperkt tot onderwijsprojecten in een aantal focuslanden in West-Afrika, zal zij eenmalig € 10.000 bijdragen aan de opstart van dit initiatief.
Ecomare Natuuronderwijs, Ecomare Zomerkampen, Texel, 2014-2016
Het Texelse Ecomare omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, duinpark en vogelopvang. Onder leiding van deskundige medewerkers van Ecomare maken kinderen tijdens zomerkampen actief kennis met de natuur.

De Turing Foundation draagt in totaal € 7.500 bij aan deze zomerkampen. Natuurprojecten in Nederland vallen tegenwoordig niet meer onder de doelstellingen van de Turing Foundation.

Update oktober 2014: Maar liefst 31 kinderen namen deel aan het zomerkamp dat in juli 2014 plaatsvond. Er was zoveel animo voor vrijwillige begeleiders dat er een reservelijst aangemaakt kon worden. Het programma bevatte onder andere wadlopen en avondeten bij de zeehonden.

Ecomare
EcomareStichting MediaGeheugen Uitgave oude afleveringen 'Hamelen', 2013
Een aantal VHS-opnamen van de gewiste televisieserie 'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' (afleveringen 25 t/m 39 uit 1975) worden in 2013 op DVD overgezet en door uitgeverij Digimode uitgegeven. Programmamaker Han Peekel zal een programma maken over de geschiedenis van 'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?', in de 70-er jaren de populairste TV-serie van Nederland.

De Turing Foundation steunt Stichting MediaGeheugen bij de productie van dit programma met € 6.000.

'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' 1972-1976
"Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?" 1972-1976Free The Bears Essentiele apparatuur voor de dierenkliniek van het Berenreservaat, Laos, 2012-2013
Free The Bears Laos redt beren in Laos, meestal uit handen van smokkelaars, die het gal van de beren voor veel geld proberen te verkopen.

De Turing Foundation doneert € 10.000 aan de dierenkliniek van Free The Bears Laos voor de aanschaf van ultrasound apparatuur, dartpistolen en chirurgische apparatuur.

Zie ook:
      First Brain Surgery Performed on Bear
      First-Ever Cranial Procedure Performed On Asiatic Black Bear
      Free The Bears: andere projecten

Cham-Pa, gered uit handen van smokkelaars, Laos
Cham-Pa, gered uit handen van smokkelaars, LaosEen Heel Lief Konijn Verfilming 'Een Heel Lief Konijn', 2011
Het absurdistische verhaal 'Een heel lief konijn' van Imme Dros ontroert op een blije manier. Een vrouw ontdekt dat ze konijnenoren krijgt en gaat twijfelen aan zichzelf, haar relatie en haar omgeving. Iedereen wil gezien worden, geliefd zijn en het gevoel hebben dat je nodig bent. Dit thema, dat Imme Dros in een kinderboek heeft verwerkt, gebruikt regisseur Camiel Schouwenaar als thema voor een "volwassen" film. De Turing Foundation draagt € 2,000 bij aan de productie.

Update oktober 2012: De film 'Een Heel Lief Konijn' is genomineerd voor het Gouden Kalf 2012 voor de beste korte film.

Zie ook:
      'Een Heel Lief Konijn' op facebook
      Verfilming 'Een heel lief konijn' via CineCrowd

Een Heel Lief Konijn, de film
Een Heel Lief Konijn, de filmEen School in Togo Groot onderhoud en verbeteringen aan het Institut Zamenhof, Lomé, Togo, 2011
Stichting Een School in Togo bouwde in 2004 een particuliere "modelschool" voor basis- en middelbaar onderwijs in Lomé, Togo. In 2008 werd met hulp van de Turing Foundation een vleugel met 4 klaslokalen aangebouwd. Inmiddels biedt de school onderwijs aan 475 kinderen en behalen de leerlingen bijzonder goede examenresultaten. Zeven jaar na opening van de school wil men enige verbeteringen aanbrengen aan het gebouw en urgent groot onderhoud uitvoeren. De Stichting Een School in Togo gaat zorg dragen voor het opbouwen van een reserve voor groot onderhoud.

De Turing Foundation draagt bij uitzondering € 10.000 bij voor het groot onderhoud in 2011. In het onderwijsbeleid eist de Turing Foundation tegenwoordig dat bij de budgettering van een bouwproject ook voorzien is in toekomstig onderhoud.

Zie ook:
      Een School in Togo: andere projecten
      Andere projecten in Togo

Institut Zamenhof, Lomé, Togo
Institut Zamenhof, Lomé, TogoStichting Pon Hilversum School in Tha Thon, Noord-Thailand, 2009
Stichting Pon leert in de omgeving van Tha Thon, Noord-Thailand kinderen van lokale stammen de officiële Thaise taal, zodat deze kinderen vervolgens kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs.

De Turing Foundation schenkt eenmalig € 6.000,- ter ondersteuning van dit bijzondere initiatief. Tegenwoordig valt Thailand buiten onze geografische focus.

Pon-school in aanbouw in Noord-Thailand
Pon-school in aanbouw in Noord-ThailandVrienden Camillian Social Center Schoolgeld voor weeskinderen met HIV, Rayong, Thailand, 2008
De Turing Foundation schonk eenmalig € 5.000,- ter ondersteuning van de Vrienden Camillian Social Center, dat voorziet in schoolgeld voor weeskinderen met HIV of Aids in Rayong, Thailand.

Tegenwoordig richt de Turing Foundation zich liever op algemeen onderwijs dan op onderwijs van bijzondere doelgroepen. Bovendien gaat de focus van de Turing Foundation tegenwoordig uit naar bepaalde focuslanden, waar Thailand niet onder valt.

VCSC bezoekt het Camillian Social Center in Rayong, Thailand
VCSC bezoekt het Camillian Social Center in Rayong, ThailandKIDS Meningitis Township Project, Zuid-Afrika, 2008-2009
Hersenvliesontsteking (meningitis) door tuberculose vormt voor jonge kinderen in Zuid-Afrika een grote bedreiging. Met name de kinderen in de Townships lopen een verhoogd risico. Het Kinder Infectieziekten Diagnostisch Centrum (KIDS) zorgt samen met het Desmond Tutu TB centrum in Kaapstad voor voorlichting, nazorg en thuisbehandeling om kinderen met meningitis tijdig te helpen.

De Turing Foundation droeg eenmalig € 20.000,- bij aan het Tuberculose Meningitis Township Project. De Turing Foundation beperkt zich echter wat ziekten betreft tegenwoordig uitsluitend tot de bestrijding van Lepra.

Tuberculose Meningitis Township Project, Zuid-Afrika
Tuberculose Meningitis Township Project, Zuid-AfrikaUnited World Colleges Opleidingen voor getalenteerde Antilliaanse studenten, 2006-2008
“Through international education, experience and community service, United World Colleges enables young people to become responsible citizens, politically and environmentally aware, and committed to the ideals of peace and justice, understanding and cooperation, and the implementation of these ideals through action and personal example.”

De Turing Foundation sponsorde twee talentvolle Antilliaanse kandidaten om de 2006-2008 opleiding te volgen aan het Atlantic College in Wales (€ 74.000). Ondertussen is een beleidsbesluit genomen om geen nieuwe projecten meer toe te kennen die als doel hebben een bepaald individu te steunen.
Steun stamhoofd, Cotonou, Benin 2007-2009 Steun stamhoofd, Cotonou, Benin 2007-2009
In 2006 kende de Turing Foundation een vierjarige toelage toe, ter ondersteuning van de dorpsoudste van een dorp bij Cotonou in Benin, die een brede verant­woordelijkheid draagt binnen de dorpsgemeenschap.

Hoewel deze toelage van € 1.000 per jaar nog enige jaren zal doorlopen, heeft het bestuur ondertussen een beleidsbesluit genomen om geen nieuwe projecten meer toe te kennen die als doel hebben een bepaald individu te steunen.

Zie ook: Andere projecten in Benin


Stichting 4 Mei Concert 4 Mei concert, Amsterdam, 2007
Met een eenmalige donatie van € 5.000 steunde de Turing Foundation het educatieve programma van het 4 mei concert in het Concertgebouw van Amsterdam.

Omdat herdenken (en niet de muziek zelf) de kern is van de 4 mei concerten, rangschikken wij deze toekenning niet onder ons reguliere muziekbeleid.
Hans Kox 'Memories and Reflections' van Hans Kox, 2007
In 2007 kende de Turing Foundation een bedrag van € 8.000 toe om nooit eerder uitgegeven muziek van componist Hans Kox op CD vast te leggen.

Het stichtingsbeleid beperkt zich tegenwoordig uitsluitend tot live muziekuitvoeringen.
Pro Seniore verpleegtehuis Kunst voor het Pro Seniore verpleegtehuis, 2007
In 2007 deed de Turing Foundation een toekenning van € 1.500 voor de aanschaf van enkele kunstwerken door een verpleeghuis.

Ondertussen is besloten het genieten van schilderkunst uitsluitend te ondersteunen via de Nederlandse musea.
War Trauma Foundation Slachtofferhulp via de War Trauma Foundation, 2007
Hoewel de doelstellingen van de War Trauma Foundation nauwelijks overlap hebben met die van de Turing Foundation, heeft de Turing Foundation in haar opstartfase besloten tot een eenmalige toekenning van € 25.000.

De War Trauma Foundation heeft de gelden gebruikt voor het verlenen van hulp aan slachtoffers van geweld in Burundi, de Democratische Republiek Congo en Tanzania.

Zie ook:
      Andere projecten in focusland D.R. Congo
      Andere projecten in Tanzania

Democratische Republiek Congo - Gezamenlijke Verwerking
Democratische Republiek Congo - Gezamenlijke VerwerkingIndividuele studiebeurzen 2007-2012 Individuele studiebeurzen 2007-2012
In de afgelopen jaren heeft het bestuur van de Turing Foundation individuele studiebeurzen toegekend aan een aantal mensen in Nigeria, Togo, Gambia, Haďti en Benin. Tot en met 2012 bedroegen de totale kosten daarvoor € 46.359,-.

Hoewel deze beurzen nog tot 2012 doorlopen, kent de Turing Foundation al sinds 2009 geen projecten meer toe die als doel hebben een bepaald individu te steunen.

Zie ook:
      Andere projecten in Togo
      Andere projecten in Benin
Zie ook: Projecten per land | Projecten per partner | Projecten op datum | Projecten per werkterrein

top