Switch to English

PERSBERICHT
Turing Foundation krijgt €100 miljoen van TomTom-oprichter

Amsterdam, 7 november 2006 - Pieter Geelen, een van de oprichters van het beursgenoteerde navigatiebedrijf TomTom NV, heeft vandaag 100 miljoen euro geschonken aan de Stichting Turing Foundation in Amsterdam. De stichting zet zich in om kinderen en jongeren onderwijs te laten volgen, de natuur te beschermen, mensen in Nederland te laten genieten van kunst en om lepra te bestrijden en de slachtoffers daarvan te helpen.

"Met deze schenking wil ik een bijdrage leveren aan onze wereld en onze samenleving. Het geld is bestemd voor projecten op de gebieden die mij raken, en de organisaties die zich daarvoor inzetten", aldus Pieter Geelen. "Het zijn positieve, constructieve doelen om je geld aan te besteden. Onderwijs, met name in ontwikkelingslanden, vind ik bijvoorbeeld een duurzame en bovendien respectvolle manier om mensen verder te helpen. Ik heb een tijd lang zelf initiatieven genomen en schenkingen gedaan, maar ik ben er achter gekomen dat voor de effectieve besteding van bedragen van dit soort omvang een professionele organisatie nodig is."

Pieter Geelen en zijn vrouw richtten daarom eerder dit jaar de Turing Foundation op. Begin oktober erkende de Belastingdienst de stichting als een 'algemeen nut beogende instelling'. Hiermee werd de Turing Foundation een feit. De schenking van 100 miljoen euro garandeert een budget van 5 miljoen euro per jaar voor de lange termijn. Dat stelt de stichting in staat significante bijdragen te leveren aan haar doelstellingen.

De naam van de stichting is een eerbetoon aan de Britse wetenschapper Alan Turing, door Pieter Geelen erg bewonderd. Turing wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne computerwetenschap.

Het stichtingsbestuur is al enkele maanden druk bezig het bestedingsbeleid uit te werken. Begin volgend jaar hoopt het bestuur de aanvraagcriteria te hebben vastgesteld. Pas vanaf dat moment kunnen aanvragen worden ingediend via de website van de Turing Foundation.

Ondertussen neemt de Turing Foundation eigen initiatieven. Zo ontvingen onder anderen de Lepra Stichting, het Liliane Fonds, de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Museum Belvedère Friesland een toekenning voor een financiële bijdrage van de Turing Foundation.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


Stichting Turing Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
Tel. 020-5200010

Email: info@turingfoundation.org
Website: www.turingfoundation.org

top