Switch to English

De Negende Turing Gedichtenwedstrijd 2017
zie ook de edities van 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Eťn van de doelstellingen van de Turing Foundation is om meer mensen te laten genieten van Nederlandstalige poŽzie. De Turing Foundation en de PoŽzieclub organiseren daarom sinds 2009 de jaarlijkse Turing Gedichtenwedstrijd. De Turing Foundation draagt € 40.000,- bij om de gedichtenwedstrijd 2017 tot een succes te maken.

U kon tot en met 15 november 2017 uw gedichten indienen voor de Negende Turing Gedichtenwedstrijd. De uitslag was op 31 januari 2018 in de Rode Hoed.

Winnaars bekendgemaakt tijdens live-uitzending Met het Oog op Morgen
Amsterdam, 31 januari 2018 - Vanavond zijn de winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed. Het actuele gedicht Laatste foto van de vrede van Jan-Paul Rosenberg uit Zeist werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Merel van Slobbe uit Nijmegen en de derde prijs (€ 2.000) aan Dan Falck uit Amsterdam. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de PoŽzieweek 2018.

Aan de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2.926 dichters mee, van wie 468 uit Vlaanderen, die gezamenlijk 8.306 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de bundel Goudlicht en avondschijn. De Turing Gedichten- wedstrijd bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht met een geldbedrag van € 10.000, de grootste prijs ter wereld voor ťťn gedicht. Deelname en jurering zijn anoniem.

De Top 3:
Eerste prijs (€ 10.000): Jan-Paul Rosenberg (Zeist), Laatste foto van de vrede
Tweede prijs (€ 5.000): Merel van Slobbe (Nijmegen), Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten
Derde prijs (€ 2.000): Dan Falck (Amsterdam), Onderbreking van de sleur

Uit het juryrapport: 'Als grote thema's golden dit jaar burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, de liefde (of het verlies daarvan), de vergankelijkheid en de natuur. Er zaten beklemmende, liefdevolle gedichten in de top 100, maar ook scherpe observaties bijvoorbeeld over het zwarte lijf, kolonialisme en de beklemming van zwart zijn nu, hier. We lazen beeldende gedichten, met een filmische blik verteld en keken door een ironische bril naar de kapitalistische maatschappij waarin we leven.'

Jury
De jury bestond dit jaar uit dichter Tsead Bruinja (juryvoorzitter), Simone Atangana Bekono (schrijver, dichter), Lies van Gasse (dichter, beeldend kunstenaar), Sef (popartiest) en FranÁoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Voorselectie
Een voorjury bestaande uit medewerkers van poŽzietijdschriften Awater en De PoŽziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

Hoofdprijs: Jan Paul Rosenberg
De hoofdprijs van € 10.000,- werd gewonnen door Jan Paul Rosenberg met het gedicht "Laatste foto van de vrede" . Het gedicht werd bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Goudlicht en avondschijn".

Laatste foto van de vrede

Ik bedoel dit letterlijk: verlaat de zoemende foto
nu het nog kan, zelfs uit de ruimte blijkt de verwoesting onafwendbaar. De man in de kamer hiernaast is al geschiedenis.

Vanuit deze foto leidt de weg naar de ontsnapping, elke poging tot bewegen
wordt beloond. Deze waarschuwing geldt voor iedereen: pretvaders, bonusmoeders,
leenkroost; alles waarop een naam rust, een burgerservicenummer, een cliŽntprofiel; alles
wat kan worden afgeluisterd dus alles wat voor evacuatie in aanmerking komt.

De laatste foto van de vrede bloedt als een oprechte, loyale Madonna.
De staat stuurt een app: de elektriciteit is dood, telefoons/ computers
afgesneden. Discreet duiken we onder in een tentenkamp. Paspoorten, sleutelwoorden raken uitgebloeid.

De foto liegt niet. Nog even en dan gaat het los begint het zoeken met honden naar overlevenden.
Tot dan steken we de koppen in het zand, trakteren we het gouden kalf op Bach, blijven God door de vingers zien.

                                                    Jan Paul Rosenberg

Uit het juryrapport:
'Laatste foto van de vrede' is een mooi actueel apocalyptisch gedicht, zei een van de juryleden. Die schoonheid gecombineerd met vernieling lijkt tegenstrijdig, maar het gedicht biedt die ruimte, ruimte voor tegenstellingen en tegenspraak, voor het mooie en het lelijke. Dit gedicht maakt het onrecht aan de ene kant minder ondragelijk, maar niet zonder de lezer een flink ongemakkelijk gevoel te bezorgen. De dichter weet hier op meesterlijke wijze burgerlijke beelden als pretvaders en bonusmoeders te combineren met de verwoestende kracht van een oorlog. 'Al onze sleutelwoorden zijn uitgebloeid en 'de man in de kamer hiernaast is al geschiedenis'. Dat zijn regels die je beschaamd en angstig maken. Je krijgt niet even een blik op een andere wereld, je wordt een foto ingezogen die in een film verandert. Je was een figurant, maar nu speel je de hoofdrol en moet je je verantwoordelijkheid nemen.

Tweede prijs: Merel van Slobbe
De tweede prijs van € 5.000,- werd gewonnen door Merel van Slobbe met het gedicht "Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten" . Het gedicht werd bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Goudlicht en avondschijn".

Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten

laten we weer op zwemles gaan
er wonen meeuwen in mijn slaapkamer en ik ben nog altijd bang voor de zee

ik weet nu dat duiken makkelijker gaat dan drijven en dat mensen voor zestig procent uit water bestaan verdrinken kan in iedereen

dat er dingen zijn die op zwemvesten lijken:

een gatenplant die langer leeft dan verwacht en plaksterren voor boven je bed, je kunt het licht op de muren duwen
tot je zelf de Melkweg hebt gemaakt, denken: dit is hoe je drijft

maar als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten
en je krijgt de mogelijkheid tot zinken niet van je huid gewassen

laten we weer op zwemles gaan
kijk, ik heb iets voor je gebouwd, het is niet groot maar nog altijd groot genoeg om in te verdrinken

                                                    Merel van Slobbe

Uit het juryrapport:
Dit vers lazen wij als een coming-of-age-liefdesgedicht. Het gedicht is tegelijkertijd eenvoudig, grappig en filosofisch. Via de beeldspraak van het leren zwemmen wordt de wereld van een adolescent verkend waarbij elke strofe het water een nieuwe betekenis krijgt tot we in een volwassen wereld zijn aanbeland waar de opwarming van de aarde een einde maakt aan de onbekommerde jeugd en oorlogen elders en ongastvrijheid hier bij ons ervoor zorgt dat nodeloos veel mensen verdrinken op zee. De toon aan het einde is er een van een onbeholpen en ontroerende machteloosheid, een machteloosheid die ons misschien strijdbaar kan maken.

Derde prijs: Dan Falck
De derde prijs van € 2.000,- werd gewonnen door Dan Falck met het gedicht "Onderbreking van de sleur" . Het gedicht werd bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Goudlicht en avondschijn".

Onderbreking van de sleur

Op straat kwam ik een dode tegen. Terwijl ik dacht Waar ken ik hem toch van, viel hij al naar me uit: 'Waar was je op mijn begrafenis?' riep hij.
Ik deinsde terug. Er kwam een stroom verwijten op gang: 'Waar was je toen ik werd geboren, waar was je
Toen mijn ouders elkaar belaagden?'

Help, dacht ik, wat heb ik hiermee te maken, Hoe kom ik van hem af? Maar hij drong aan: 'En toen ik voor het eerst werd verraden?
En later, toen ik zelf het toneelstukje
Van de vriendschap, van de liefde speelde?' Ik zette het op een lopen,

Maar hij rende achter me aan, schreeuwend: 'En toen ik mijn eigen kind in de steek liet?' Zijn hand had mijn schouder bijna bereikt, Maar ik bleef hem voor. 'Waar was je,
Klootzak, waar was je?' Enfin, het werd een toestand, Met politie en een aanhouding.

Later moest ik verschijnen voor een rechtbank van Gestoorden, in een voormalige kloosterkerk.
Het zonlicht schoof in stoffige banen naar binnen. Ik werd verplicht om te staan. De voorzitter Kwijlde over de processtukken, de verklaring
Van de dode werd zonder omhaal aanvaard.

De aanklager hakkelde bijna onverstaanbaar zijn aanklacht. Er was geen sprake van een laatste woord.
Toen de hamerklap had geklonken, kwamen twee mannen Met kappen op, en sleurden mij naar buiten. Voor het Toegestroomde volk sloegen ze me met een bijl dood.
Het volk genoot. Die dode ook.

                                                    Dan Falck

Uit het juryrapport:
'Onderbreking van de Sleur' is een grotesque verhalende monoloog die doet denken aan het werk van de Franse dichter Henri Michaux. Het gedicht bevat veel grappige details waardoor de lezer steeds op het verkeerde been wordt gezet en dat houdt de schrijver vol tot aan het einde van dit macabere fabeltje dat voor meerdere uitleg vatbaar lijkt.

De prijzen
De hoofdprijs bedraagt € 10.000,-. De tweede prijs bedraagt € 5.000,-. De derde prijs bedraagt € 2.000,-.

De 1.000 gedichten die tot de tweede ronde doordringen krijgen een persoonlijke beoordeling van de redactie van de poŽzietijdschriften Awater en De PoŽziekrant.

De winnaars worden bekendgemaakt op een feestelijke prijsuitreiking tijdens de PoŽzieweek op 31 januari 2018 in de Rode Hoed in Amsterdam, tijdens een live uitzending van het programma Met Het Oog Op Morgen.

De 100 beste gedichten worden gepubliceerd in een speciale bloemlezing.

De namen van de dichters van de beste 100 gedichten worden ook opgenomen in de Turing Hall of Fame.

De afgelopen jaren werd in de weken voor de uitreiking elke dag een gedicht uit de top 100 in het radioprogramma 'Met Het Oog Op Morgen' voorgelezen en besproken door de juryleden.

De regels
De Turing Gedichtenwedstrijd is toegankelijk voor iedereen die zestien jaar of ouder is. De gedichten moeten in de Nederlandse taal (of een dialect) zijn geschreven. Iedereen mag zoveel gedichten insturen als hij of zij wil. Alle dichters blijven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem.
Voor meer details, en voor het indienen van gedichten zie de officiele website van de Turing Gedichtenwedstrijd.

  
De jury
Alle dichters blijven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem.

De jury voor het beoordelen van inzendingen van de Negende Turing Gedichtenwedstrijd (editie 2017) bestaat uit Tsead Bruinja, Simone Atangana Bekono, Lies Van Gasse, Sef, en FranÁoise Geelen.

zie ook:
De Eerste Turing Gedichtenwedstrijd (2009)
De Tweede Turing Gedichtenwedstrijd (2010)
De Derde Turing Gedichtenwedstrijd (2011)
De Vierde Turing Gedichtenwedstrijd (2012)
De Vijfde Turing Gedichtenwedstrijd (2013)
De Zesde Turing Gedichtenwedstrijd (2014)
De Zevende Turing Gedichtenwedstrijd (2015)
De Achtste Turing Gedichtenwedstrijd (2016)
De Negende Turing Gedichtenwedstrijd (2017)
De Tiende Turing Gedichtenwedstrijd (2018)
Gedichten in Met Het Oog Op Morgen
In het Radio-1 programma Met Het Oog Op Morgen werd de afgelopen jaren in de weken voor de prijsuitreiking telkens een selectie uit de 100 beste gedichten voorgelezen en besproken.
Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.
De Top 100


De beste honderd
gedichten van 2017


Alain de Kinder - uirenringen, 1; Aleid Holman - Mijn vader en de horizon; Anke Cuijpers - Mijn trui is lichtblauw; Anna de Bruyckere - Niks mee te maken; Anne M. Jonker - Oorsprong II en de cumunolimbus jaren; Annemarie van der Meulen - Souvenirs uit Pantelleria; Bart Top - Niet mijn meeuw; Bernadette Stom - broer; Bert Van Raemdonck - Misty en de lipstick van haar mama; Bibi Tegzess - Nutsdier; Carmen Berkel - Thuisland; Cornelie Samsom (2x) - Blijven / Kaal; Daan Zeijen (2x) - ik rangschik mijn botten / landkaart; David Troch - omdat het te groot is; Dean Bowen - keti koti; Dewi de Nijs Bik - Levenslessen; Dick van Welzen - Alles zal er nog zijn; Dorien Dijkhuis (2x) - * / Overkant; E.G. Bik - Kerosine; Elmar Kuiper - De Toekomst; Elske Kampen - Zekerheid; Emma van Hooff - ik kuste een jongen met een sociale fobie; Fred Tak (2x) - Ik hou van kou / Zicht; Frouke Arns - Puppy; Gijs Smit - Ontmoeting (bis); Hadewijch Griffioen - Tantetjes at war; Heleen Bosma (2x) - (geen titel) / Atoom; Helena Hoogenkamp - Als kind wilde ik iemand redden; Ike Krijnen - Opa vertelt; Iris Hoekstra - Innovatie; Jaako Jannowitz - Uit monden; Jaap Lemereis - dnn; Jan van Meenen - Brugge; Janine Jongsma - Op bezoek; Jirke Poetijn - *; Joop Alleblas - Alléén als ik een vlindertuin bezoek; Krista Middel - dode vader; Leen Pil - Het geluid van een verplaatsing; Lesley Swensen - *; Lucienne Kohler - Het is niet iets voor heel ver weg; Majelle Hoek - *; Margriet Westervaarder - *; Mariejosé Vaessen - Relikwie; Mark Boog - Kastelen; Martine van der Reijden - ik wilde; Martje Wijers - Plein; Maxime Garcia van As - Hou op met in de honger wonen; May J. Oele Wapper - wanneer kan ik nog eens de nacht; Meity Volke - Poppendood; Merel van Slobbe - Wat we al die tijd al tegen ons aanklemden; Merit Vessies - snorkelen; Michelle Brouwer - galerijburendag; Moya De Feyter - Met onze hoofden tegen elkaar lopen wij in cirkels; Nic Castle - *; Nickie Nginilla - Wie oefent in verplaatsing kan het op den duur vanzelf; Niek Veldhuis - Dwangbevel; Nina de Jong (2x) - Hij is niet bang / Treden; P.V. - Kraan; Patrizia Vespa (2x) - er staat iets ouds te gebeuren / niets meer wat nog gedaan moet; Paul Rigolle - Pentagram; Peter de Volder - Vormen van dromen; Peter Mangel Schots - Voor de nabestaanden; Philippe Jacobs - *; Pieter Theunissen - De Toren van Babel; Pieter Van de Walle - Dragomanser; Rebecca Zeinstra - nostal-tree; Rik Sprenkels - Je stapt de lucht in; Robin Barry - *; Robin Kramer - Zware engelen; Roos van Lierop - Zomaar, of is niets toeval; Roos Vlogman - prelinguaal; Sabine Kars - controlepost; Sander Meij - hoofdbestemming; Sandra Aerts - Aan het meer; Sara Ortigosa - Kistkalf; Sarah de Koning (2x) - Een kleine geschiedenis / Nest; Sjaak Kroes - Armoedzaaiers; Steven Graauwmans - Mater et magistra; Sylvie Marie - druppel; Truus B.A. Roeygens (2x) - Als de wereld zich omdraait / Vlag; Ulrike Burki - Marieke; Wibo Kosters - knopenbezweerder; Wieger Wobbe Windhorst - (na de aanslagen in Parijs); Wietse van Engeland - N385; Wim Zijlstra - Passanten; Wiosna van Bon (2x) - Gesmolten paaseieren / Ik heb nog nooit een konijn als huisdier gehad; Wout Waanders - Tussen de baleinen
Eerdere wedstrijden
De bloemlezingen
Overige informatie

top