Switch to English

De Tweede Turing Gedichtenwedstrijd 2010
zie ook de edities van 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Eén van de doelstellingen van de Turing Foundation is om meer mensen te laten genieten van Nederlandstalige poëzie. De Turing Foundation en de Poëzieclub organiseren daarom sinds 2009 de jaarlijkse Turing Gedichtenwedstrijd. De Turing Foundation draagt € 250.000,- bij om de eerste vijf gedichtenwedstrijden tot een success te maken.

De wedstrijd is toegankelijk voor iedereen die zestien jaar of ouder is. De gedichten moeten in de Nederlandse taal (of een dialect) zijn geschreven. Iedereen mag zoveel gedichten insturen als hij of zij wil. Alle dichters blijven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem.

Tot 1 november 2010 kon men deelnemen voor de deze tweede editie van de wedstrijd. Er werden zo'n 10.000 gedichten ingediend.


Hoofdprijs: Henk van Loenen
De hoofdprijs van € 10.000,- werd gewonnen door Henk van Loenen met het gedicht Onder de Sterren. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik", en in literair tijdschrift De Gids. De auteur mag bovendien bij Uitgeverij Augustus een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Winnaar Henk van Loenen tussen Gerrit Komrij en Ramsey Nasr
Winnaar Henk van Loenen tussen Gerrit Komrij en Ramsey Nasr

Onder de Sterren

Onder de sterren geslapen. Lang in de tijd
liggen kijken, in de ijlende, krijsende ruimte.
De vreemde vreugde die dat ondenkbare schept.

Ik zag een foto die iemand vanuit een kuil had genomen.
Uitzicht vanuit een graf, stond eronder. Je zag
een stuk van de hemel en de dunne kruinen van bomen.

Ik denk aan mijn vader, heel ver van huis, niet meer
bij machte terug te keren.
En aan mijn ex die ik plots bij mijn tandarts aantrof
boven mijn wijdopen mond, mooier en harder dan ooit,
met een slang in haar hand om het gruis en het vocht
weg te zuigen. Daar lag ik.

Ik zou zo graag licht willen reizen, met in mijn rugzak
niet meer dan wat kleren, een veldfles, een pen
en papier.

                                                    Henk van Loenen

Henk van Loenen is een gepensioneerde tekenleraar uit Vianen. Hij publiceerde onder het pseudonym Juliën Holtrigter al vier poëziebundels bij uitgeverij De Harmonie. Pas na een positieve recensie over zijn vierde bundel (Het feest van de schemer) durft hij zichzelf 'dichter' te noemen.

Zie ook:
Bespreking van het gedicht 'Onder de Sterren' door Gerrit Komrij
Uitzending in het teken van de Tweede Turing Gedichtenwedstrijd
Website Henk van Loenen
 Henk van Loenen leest 'Onder de Sterren'
'Onder de Sterren' winnaar' (Parool)
10.000 euro voor het beste gedicht (NRC Handelsblad)
Een niet aflatende verbazing over alles (Kontakt)
Inwoner Vianen wint gedichtenwedstrijd (RTV Utrecht)

Tweede prijs: Peter Knipmeijer
De tweede prijs van € 2.000,- werd gewonnen door Peter Knipmeijer met het gedicht Enige feiten over vallen. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik", en in literair tijdschrift De Gids. De auteur mag bovendien bij Uitgeverij Augustus een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

Peter Knipmeijer wint de tweede prijs
Peter Knipmeijer wint de tweede prijs

Enige feiten over vallen

Eskimo's hebben zeven woorden voor sneeuw.
Sneeuw heeft twee woorden voor Eskimo's.
Kangoeroes hebben geen woorden. Ze wonen ondersteboven.
Toch valt er nooit iets uit hun buidel. Babykangoeroes zijn zachte roze sneeuwvlokken
die niet willen vallen. Vogels vallen naar het zuiden
als het daar warmer is. Virussen trekken naar je ruggenmerg
om af te wachten. Met afwachten sloop je een tegenstander.
Monniken hebben geen tegenstanders. Ze kweken Heermoes.
Heermoes helpt tegen aambeien maar niet tegen virussen.
Sommige monniken wachten af, anderen vallen
naar het zuiden. Hoe verder ze komen,
hoe vaker sneeuw omhoogvalt.
Eskimo's hebben daar een woord voor:
'Babykangoeroes die vogels willen zijn'.

                                                    Peter Knipmeijer

Peter Knipmeijer (1970) schrijft al van kinds af aan, maar de eerste pogingen tot het schrijven van poëzie begonnen pas in 2006. Sindsdien volgden er publicaties in kranten, tijdschriften en boemlezingen. In 2009 won hij de GVU Poetry Award. In 2010 verscheen zijn eerste poëziebundel Tweelingsterren bij uitgeverij De Contrabas.

Zie ook:
Website Peter Knipmeijer
Uitzending in het teken van de Tweede Turing Gedichtenwedstrijd

Derde prijs: Maarten van Doremalen
De derde prijs van € 500,- werd gewonnen door Maarten van Doremalen met het gedicht Jochem gaat op reis. Het gedicht wordt bovendien gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik", en in literair tijdschrift De Gids. De auteur mag bovendien bij Uitgeverij Augustus een manuscript indienen dat in overweging zal worden genomen voor publicatie.

De winnaars: Maarten van Doremalen, Peter Knipmeijer en Henk van Loenen
De winnaars: Maarten van Doremalen, Peter Knipmeijer en Henk van Loenen

Jochem gaat op reis

nu Jochem eindelijk slaapt trekken Erik en Mirjam
in de donkere nacht een zwarte waterplas onder zijn
bedje vandaan, aan het plafond worden een gele maan,
duizenden zilveren sterren en wat zeemeeuwen geprikt

van die zwarte waterplas wordt een oceaan gemaakt
met zeewier, zeesterren, wat haaien en zeehonden
en natuurlijk veel vissen en nog heel veel meer
zodat het een echt vette oceaan voor Jochem wordt

tenslotte zeilt een bootje met slapende Jochem erin
onder maan en sterren en zeemeeuwengekrijs naar
een heel ver wonderschoon eiland onbereikbaar voor
Erik en Mirjam die altijd zullen wachten op zijn terugkeer

                                                    Maarten van Doremalen
Maarten van Doremalen is bibliothecaris bij een kunstacademie en bij De Waddenvereniging van Harlingen. Daarnaast dicht hij sinds enkele jaren. Hij haalde ook vorig jaar de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Zie ook:
 Maarten van Doremalen leest zijn eigen werk voor
 Uitzending in het teken van de Tweede Turing Gedichtenwedstrijd

4e tot en met 10e prijs
De gedeelde 4e tot en met 10e prijs, elk goed voor €100, gratis lidmaatschap van de Poëzieclub, een gratis abonnement op het poëzietijdschrift Awater, en publicatie in de bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik". Deze dichters worden bovendien uitgenodigd om een manuscript in te dienen bij uitgeverij Augustus. Op alfabetische volgorde: Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.
De 11e tot en met 20e prijs
De gedeelde 11e tot en met 20e prijs, elk goed voor een gratis lidmaatschap van de Poëzieclub, een gratis abonnement op het poëzietijdschrift Awater, en publicatie in de bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik". Op alfabetische volgorde: Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.

21e tot en met 100e prijs
Op alfabetische volgorde: Alexis de Roode - Feest; Anje Gnodde - Grootvader; Anne Broeksma - Nothing personal; Annemarie Kok - Over de mogelijkheid mij gerust te stellen; Arend Tonko - Mijn zwager; Arjan Keene - De roeping; Bas Geeraets - Gesprek; Bep Jansen - Ontmoeting; Bert Staal (2x) - wie wil er met mij trouwen 5 / wie wil er met mij trouwen 7; Branko van Hulst - II; Charlotte Bakker - Balonnen; Daphne de Vries - s nachts als de hemel donker kleurt; Diet Groothuis - Een koe; Dorien de Wit - Vogels gaan zitten als je ze roept bij hun naam; Elfriede Schropp - Dubbele tong; Eline Gumbert - Niemand weet van jou dit kleine; Elisabeth Fonderie-Tierie - Je vraagt je soms af; Elisabeth Lockhorn - Aan tafel; Ellen Deckwitz - De ouderen van tegenwoordig; Fleur Kooiman - Herinnering; Frank Hendriks - de ontplofte dwerg; Frouke Arns - Hoge Hoed; Gerard van den Eerenbeemt (2x) - beste Wiek / Iemand hoeft niet eens; Gerrit Molenaar (3x) - domino is leuk / gek verlangen / zwarte zwaan; Gerry van der Linden - Wat een geluk; Hans Dingemanse - Vakantie aan land; Harry J.M. Kleinhoven - Clichemoord; Hedwig Selles - Ontologische Vos; Heleen Bosma (2x) - Als je loopt / Lang; Ineke Winnips - Kruispunt; Inge Boulonois - De aanstalten; Ingeborg Klarenberg - Klein kasteel voor de zieken; Irene Cecile - Volle overtuiging; Jaap Ferwerda - Scheiding; Jaap Lemereis - kraanvogel; Jacoline de Heer - Als een mol die vastzit in een gordijn; Jan Hidding (2x) - De tuin van mijn vadert / Kamperfoelie; Jan Huizing - De verrekijker; Jan Ketelaar (2x) - Het balkon / transparant; Jan Vissers - Uitvaart; Jan-Willem Dijk - Trots; Jantsje Post - Kerstgedicht; Leo Mesman - Bevestiging; Maarten Beemster - Afloop; Maarten van Doremalen - verhoor; Marie-Thérèse Mentink - Stel; Marloes Loermans - Als mijn handen stuk zijn; Martien B. Diepenbroek - Of geparkeerd te hebben op een lijmstok; Martijn Benders (2x) - Blaadjes die van de bomen vallen / Dozen; Nanne Nauta - Zegt waar; Nicolette Marié - Witte eenden; Paul Gellings - Valse Vondel; Pauline Pisa - Nestblijver; Raymond Tilma - Reflectie (op T.S.E.); Rob Boudestein - Kwatrijn; Rob Nieuwenstein - Geen titel; Robert van Assen - De geluksvogel; Ronald Paul van Duuren - vroeg; Rozemarijn van Leeuwen - De vrijheid van meningsuiting is eenzaam; Rudolf van Maanen - Lente; Sanja Percela - Heb je krokussen in Congo?; Sanne Brink - 24 mei; Saskia Stehouwer - nu; Therese Major - op het gras, gewoon op gras; Tialda Hogeveen - Was de was; Titia E. Beukema - Lijn; Wijnand Steemers - Afgeluisterd gesprek; Willem Thies (2x) - Lyuba, vondst / papier en plastic kolken over de randen van het stationsplein; Wim de Kievit - Dood; Wim Koene - I Had To Do It; Wim Peters - Een heel dom blondje in Overpelt

Zie ook de Turing Gedichtenwedstrijd Hall of Fame.

De wedstrijd
De winnaars werden op 26 januari 2011 bekendgemaakt in de stadsschouwburg van Amsterdam. Een reportage over de uitreiking werd die avond uitgezonden op Nederland 2, en ook de hele uitzending van Met Het Oog Op Morgen stond die avond geheel in het teken van de wedstrijd.

De 100 beste gedichten worden gepubliceerd in de speciale bloemlezing "Dansen op de maat van het ogenblik", met een voorwoord van Gerrit Komrij.

Dansen op de maat van het ogenblik
De bundel 'Dansen op de maat van het ogenblik'

In het Radio-1 programma Met Het Oog Op Morgen werd weken lang een selectie uit de 100 beste gedichten voorgelezen en besproken.

  6 januari 2011: Ramsey Nasr leest ‘enduring war of worlds’ (Thei Ramaekers)
  7 januari 2011: Gerrit Komrij leest ‘Monumentje‘ (Anke Labrie)
  8 januari 2011: Huub van der Lubbe leest ‘Je vraagt je soms af’ (Elisabeth Fonderie-Tierie)
  9 januari 2011: Ramsey Nasr leest ‘Ontmoeting’ (Bep Jansen)
 10 januari 2011: Gerrit Komrij leest ‘Was Soll Das?’ (Henk Huinink)
 11 januari 2011: Huub van der Lubbe leest ‘Trots’ (Jan-Willem Dijk)
 12 januari 2011: Ramsey Nasr leest ‘Creatieproces’ (Erwin Mulder)
 13 januari 2011: Gerrit Komrij leest ‘Onder de Sterren’ (Henk van Loenen, Winnaar)
 14 januari 2011: Huub van der Lubbe leest ‘Vakantie aan land’ (Hans Dingemanse)
 15 januari 2011: Ramsey Nasr leest: ‘Straatbeeld’ (Willem Thies)
 16 januari 2011: Gerrit Komrij leest: ‘Iemand hoeft niet eens’ (Gerard van den Eerenbeemt)
 17 januari 2011: Huub van der Lubbe leest: ‘Kwatrijn’ (Rob Boudestein)
 18 januari 2011: Ramsy Nasr leest: ‘Afloop’ (Maarten Beemster)
 19 januari 2011: Gerrit Komrij leest: ‘Traan Balanceerbuis’ (Joris Miedema)
 20 januari 2011: Huub van der Lubbe leest '24 mei' (Sanne Brink)
 21 januari 2011: Ramsi Nasr leest 'Opnieuw' (Maarten Beemster)
 22 januari 2011: Gerrit Komrij leest 'Grootvader' (Anje Gnodde)
 23 januari 2011: Ramsey Nasr leest 'I Had To Do It...' (Wim Koene)
 24 januari 2011: Gerrit Komrij leest 'Stel' (Marie-Therese Mentink)
 25 januari 2011: Ruud van der Lubbe leest 'Bevestiging' (Leo Mesman)

De auteurs van de beste 10 gedichten worden uitgenodigd door Uitgeverij Augustus om een manuscript in te dienen voor mogelijke publicatie.

De drie beste gedichten worden bovendien gepubliceerd in literair tijdschrift De Gids.

Alle dichters bleven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem. De jury voor het beoordelen van inzendingen van de Tweede Turing Gedichtenwedstrijd (editie 2010) bestond uit Gerrit Komrij (voorzitter), Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink, cabaretičre/presentatrice/schrijfster Claudia de Breij, dichter/dendrochronologe Esther Jansma en dichter/zanger Huub van der Lubbe.

Alexander Ribbink
Alexander Ribbink
Claudia de Breij
Claudia de Breij
Gerrit Komrij
Gerrit Komrij
Esther Jansma
Esther Jansma
Huub van der Lubbe
Huub van der Lubbe


De Nationale Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr is ambassadeur van de wedstrijd.

Ramsey Nasr
Ramsey Nasr, ambassadeur van de Tweede Turing Gedichtenwedstrijd
Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, houdt zijn toespraak ter gelegenheid van de bekendmaking van de uitslag van de Turing Gedichtenwedstrijd op 26 januari 2011


De volgende editie
Links
De bloemlezingen
Overige informatie

top